Afbeelding

Raad Oldebroek stemt in met windmolens

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Michiel Satink)

OLDEBROEK ? Ondanks brieven van de gemeenteraden van Kampen en Hattem mag ondernemer Van Werven verder met zijn plan om vier windmolens te plaatsen op de grens van drie gemeenten. Dat besloot de gemeenteraad van Oldebroek donderdag in meerderheid.

Vanuit Zalk, Wilsum en Hattem is veel verzet tegen het plan voor het plaatsen van de windmolens langs A28 en Hanzelijn. Het leidde ertoe dat vorig jaar zowel de gemeenteraad van Kampen als die van Hattem zich uitspraken tegen dit plan. Opvallend, want beide gemeenten hebben geen zeggenschap over dit plan op Oldebroeker bodem. De brieven leidden in de Oldebroeker raad tot de vraag of er wel draagvlak was voor dit plan. En of draagvlak juist niet nodig is om met het plan in te kunnen stemmen. Gedeputeerde Staten van Gelderland reageerden gepikeerd en minster Kamp werd ingeschakeld om in een brief aan te geven dat draagvlak van omliggende gemeenten geen voorwaarde was. Het college van Oldebroek gaf een maand terug al aan nu achter het plan te staan.

De zorgen uit Kampen en Hattem over de plannen kwamen in de raadsvergadering meerdere keren aan bod. Welke risico's zijn er door deze zorgen voor het windmolenplan, wilde de PvdA weten. Coalitiepartij Algemeen Belang Oldebroek liet zich zeer kritisch uit over de plannen. ?Dit plan kent alleen maar verliezers?, zei raadslid Huub Verberk. ?Verliezers zijn ook onze buurgemeenten. De verhoudingen worden er niet beter op.? Uit de plan MER zou blijken dat het potentieel ernstig gehinderden toeneemt tot 2 of 3 personen. ?Stemt u voor dan zegt u tegen een aantal inwoners: u wordt hier ziek van, en ik vind dat goed.? De ChristenUnie begreep niet hoe de ABO 'gehinderden' vertaalde tot doodzieke mensen. Bovendien: de achtergrondgeluiden van N50 en de spoorlijn zijn al hoger dan het te verwachten geluid van de windmolens. Volgens de VVD is opvallend dat ook inwoners van naburige gemeenten zich zo lang hebben vastgebeten in dit dossier. ?In 2007 was er een bijeenkomst in de Hoeksteen in Hattemerbroek. Wat opviel was het geringe aantal Hattemerbroekers tegenover het aantal aanwezigen uit Hattem en Zalk?, zei Henk Kemp van de VVD.

Volgens wethouder Westerbroek (SGP) denken de colleges van Kampen en Hattem er een stuk genuanceerder over dan hun gemeenteraden. Met andere woorden: voor scheve verhoudingen met de besturen van de buurgemeenten hoeft niet al te veel gevreesd te worden. In meerderheid stemde de raad van Oldebroek in met het windmolenpark. Betrokkenen krijgen nog wel de mogelijkheid bezwaar te maken tegen het gewijzigde bestemmingsplan dat in procedure gaat. Daarna zal de gemeenteraad opnieuw naar het plan kijken.

Het is niet bekend of de gemeenteraad van Kampen nog met een reactie komt richting buurgemeente. Een van de eerste reacties kwam van VVD-fractievoorzitter Beent Keulen. ?De gemeente Oldebroek stelt hiermee te voldoen aan haar verplichtingen maar doet dat wel zodanig dat anderen de last hebben?, stelde hij via Twitter.

Het plan voor de 4 windmolens langs de grens van de gemeente Kampen stamt al van eind jaren '90.

Nabij knooppunt Hattemerbroek zouden ook op Kamper grondgebied windmolens komen. De raad van Kampen schoot dit plan af, mede op grond van te verwachten overlast voor inwoners. Drie windturbines zouden nog op Hattemer grondgebied komen, maar ook deze raad stemde daar niet mee in. Oldebroek maakte bekend dat inwoners op korte afstand van de 4 te bouwen windmolens jaarlijks 400 euro compensatie krijgen. Onbekend is of dit ook geldt voor inwoners van buurgemeenten.