Afbeelding
Unsplash

Gerechtshof: Kampen moet eindafrekening gemeentewerf alsnog betalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

LEEUWARDEN/KAMPEN (JPZ) – De gemeente Kampen moet alsnog ruim 25.000 euro betalen aan het bedrijf van aannemer Gert van Pijkeren in de afwikkeling van de omstreden deal rond de gemeentewerf in 2015. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. 

De gemeente verkocht de oude werf aan Van Pijkeren en hij verkocht deze door aan een kunststoffenfabriek. Daarna verkocht de ondernemer weer panden aan de gemeente voor de nieuwe werf. De deal leidde in 2015 tot veel discussie in de gemeenteraad. Ook tussen Van Pijkeren en de gemeente was discussie: over de eindafrekening, Van Pijkeren deed werk dat niet in de aanneemsom van 1 miljoen euro rond de verhuizing van de werf was verwerkt. Met toenmalig wethouder Gerrit Jan Veldhoen zou hij al een betaalafspraak gemaakt hebben. De gemeente weigerde echter de nog openstaande 25.000 euro te betalen. Anna’s Factory, het bedrijf van Van Pijkeren, verloor de rechtszaak hierover in Zwolle in 2018. Maar het hof vernietigt dat vonnis nu.

De gemeente stelde in de rechtszaak dat wethouder Veldhoen niet gemachtigd was te tekenen voor betaling van die 25.000 euro. Hij had immers nog instemming van een tweede wethouder nodig. Ook was er volgens de gemeente in oktober 2017 na overleg nog geen instemming tot betaling hiervan omdat de wethouder schreef dat hij ‘aan Anna’s Factory nog zal laten weten hoe zij haar verplichting gaat nakomen’. Het gerechtshof volgt de gemeente hier niet in. Veldhoen schreef dat de gemeente de eindnota zou betalen als Anna’s Factory alleen nog een wand zou spuiten. Daarna “zullen wij op diezelfde dag de eindbetaling doen. En hopelijk hebben we dat dit dossier gesloten”, schreef de wethouder destijds. Zo had hij dat in augustus ook met de onderneming besproken. Van enig voorbehoud dat Veldhoen nog met een tweede wethouder moest kortsluiten blijkt niets. 

Dus ruim vier jaar na het overleg in augustus 2017 moet de gemeente Kampen nu alsnog die 25.000 euro betalen. Daarnaast moet de gemeente als verliezende partij ook de kosten betalen die Anna’s Factory in beide rechtszaken maakte. In totaal is dat nog eens ruim 12.300 euro.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 17 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05