Afbeelding

Christelijk Kamper Symfonie Orkest plek voor talentontwikkeling

· leestijd 2 minuten Cultuur

Door Niek Teune
KAMPEN ? Ben jij op zoek naar de juiste gelegenheid om jouw muziekinstrument nog beter onder de knie te krijgen? Of bent u misschien op zoek naar een nieuwe uitdaging in de muziekwereld? Dan biedt het Christelijk Kamper Symfonie Orkest de oplossing! Iedereen die beschikt over een niveau dat vereist is voor muziekdiploma A op de muziekschool, is van harte uitgenodigd om eens een repetitie van het gezellige orkest te bezoeken.

?CKSO is ruim 25 jaar geleden opgericht door André van Putten', vertelt voorzitter Gerrit de Vries. ?In de beginjaren was er een enorme toename in het ledenaantal. Omdat er geen orkest in Zwolle was, kwamen mensen van heinde en verre hierheen. Het waren gloriejaren voor ons orkest. Op dit moment hebben we al lange tijd een stabiel ledenaantal. Toch willen we graag weer groeien. We zijn een gezellig, toegankelijk orkest voor iedereen, dat is opgesplitst in een jeugdorkest en een volwassenenorkest. Voor mensen die graag in een symfonieorkest willen spelen, is CKSO dé plek!'

?We spelen hele diverse stukken. Over het algemeen is ons repertoire in te delen onder de kopjes licht-klassiek, filmmuziek en geestelijke muziek. We laten de luisteraar een heleboel horen. Alle soorten muziek en alle instrumenten moeten aan bod komen. We spelen ook herkenbare stukken, zoals ?Een vaste burcht' en bekende melodieën van Bach, maar ook hele onbekende stukken worden door ons gespeeld. Dat doen we voor zowel publiek als musici. Bij de jeugd proberen we het eenvoudig te houden', zegt bestuurslid Arjan Broekhuizen. ?We proberen rekening te houden met het niveau. Ook laten we muziek horen met grappige elementen erin. Het is origineel en dat vinden de kinderen echt te gek.'

?Strijkers vormen de basis van ons orkest. Ze kunnen niet meelopen met een fanfare of iets in die trant, waardoor CKSO je een uitgelezen mogelijkheid biedt om jezelf op muzikaal gebied te testen en te ontwikkelen. Alle andere instrumenten zijn ook van harte welkom. Zo bestaat ons volwassenenorkest verder uit blazers: dwarsfluit, hobo, fagot, trompet, hoorn en klarinet. Ook beschikken we over pauken en werd in het verleden de piano gebruikt. Die speelt nu echter alleen nog bij het jeugdorkest mee. Vijfentwintig volwassenen spelen met heel veel plezier bij ons. Het jeugdorkest heeft bijna dezelfde opbouw als het volwassenenorkest. Contrabassen zie je hier niet terug, maar jongeren die een kleinere variant bespelen zijn ook van harte welkom. Het aantal musici is iets kleiner, namelijk vijftien personen. Toch genieten zij ook van het samenzijn en het spelen', aldus De Vries.

?Jaarlijks geven we één groot concert. Deze jaargang vindt dit concert op 2 juli plaats. Het zal tevens het afzwaaien van onze dirigent Leo Torn betekenen, die ons jarenlang met veel plezier en passie gedirigeerd heeft. Normaliter geven we het concert in de Burgwalkerk, dat is echt onze thuisbasis geworden. Nu doen we het echter in de Quintuszaal in de muziekschool Quintus, waar we om 19:30 uur van start zullen gaan. Beide orkesten zullen daar spelen, gezamenlijk en apart. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken! De toegang is helemaal gratis', aldus Broekhuizen.

Bent u of ben jij enthousiast geworden door bovenstaand verhaal? Het Christelijk Kamper Symfonie Orkest zou het fijn vinden wanneer u/jij een kijkje komt nemen! Voor het jeugdorkest is een niveau dat nodig is voor muziekdiploma A op de muziekschool de eis. Voor het volwassenenorkest moet dit B zijn en moet de muzikant minimaal 16 jaar oud zijn. Les aan de muziekschool is geen vereiste! Ook kinderen die het vereiste niveau nog niet hebben, mogen alvast kennis maken met het orkest. Ze worden een paar maal per jaar uitgenodigd om een kijkje in de keuken te komen nemen. Een nieuw lid mag in de kennismakingsperiode, die ongeveer vier weken duurt, kosteloos meespelen.

De repetities van CKSO vinden plaats in het repetitiegebouw van Caecilia, gelegen aan Noordweg 94 te Kampen. Op de website www.ckso.nl kan meer informatie over de repetitietijden en het orkest gevonden worden. Aanmelden kan ook via de site. Eventueel telefonisch contact kan gelegd worden met Arjan Broekhuizen voor het jeugdorkest via 038-3330216. Er kan ook gebeld worden met voorzitter Gerrit de Vries via 0527-251216. Het Christelijk Kamper Symfonie Orkest hoopt u of jou spoedig te ontmoeten!