Afbeelding

Schooljeugd leert van judotopper

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN ? Het landelijke project Schooljudo in de gemeente Kampen is woensdag en vrijdag afgesloten door Neal van de Kamer. De viervoudig Nederlands kampioen judo gaf in twee dagen acht clinics. ?Via judo leren ze discipline. Het is belangrijk voor de kinderen om goed te luisteren en geconcentreerd te blijven. En ze zijn met elkaar bezig?, aldus Van de Kamer.

Woensdag gaf Van de Kamer vier clinics in de Oosterholthoeve in IJsselmuiden. Daar was ook wethouder Geert Meijering aanwezig in judopak. Twee dagen later is Kampen aan de beurt. In Sporthal De Reeve geniet Van de Kamer zichtbaar. ?Voor mij is dit super leuk. En het is goed voor de judosport.?

Het project Schooljudo werd tien jaar geleden opgezet door de judoka's Ruben Houkes en Ziggy Tabacznik. De twee wilden de pedagogische kant van het judo naar voren brengen bij de basisschooljeugd. En dat is gelukt. ?Door heel Nederland bezoekt Schooljudo zo'n 350 scholen per jaar. Dat zijn circa 40.000 kinderen?, vertelt projectmanager Steffie Bossink van Schooljudo. Bij dit project staat de sociale ontwikkeling centraal. Respect, discipline en samenwerking zijn sterk verweven in het lesprogramma.

In de gemeente Kampen deden 21 scholen mee., waarvan ook zes scholen uit het speciaal onderwijs. Zes weken lang werd werden lessen gegeven door docenten van de judoaanbieders Budosporten Jetze van Dijk, Sportcentrum Sonnenberch en SFC Kampen. Binnenkort kunnen de kinderen naschoolse lessen volgen bij de drie lokale judoaanbieders. ?Wij vinden het belangrijk dat kinderen iets leren en niet alleen kennismaken met judo. ?Skills for life'. Het zou mooi zijn als er wat doorstroomt. Landelijk gezien stroomt 15 procent door naar de naschoolse lessen. Daarvan wordt twintig procent lid van een judoclub.?