Afbeelding
Stock.

Rechtbank: dodelijk ongeval zitmaaier valt bestuurder niet te verwijten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De bestuurder van de zitmaaier die een 6-jarig meisje overreed op een grasveld bij basisschool Villa Nova in Kampen is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is hij niet verwijtbaar onvoorzichtig geweest.

Dat bleek woensdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Het ongeval had plaats op woensdagochtend 12 september 2018, rond half elf. D. V., nu 22 maar toen 19 jaar oud, maait het groen rond de basisschool die ochtend. Drie klassen hebben speelkwartier op dat moment en de nodige kinderen komen ook van het schoolterrein af. Als V. circa zes kinderen op het grasveld ziet, stopt hij en maant ze te vertrekken. Daarna rijdt hij achteruit maar na een meter of twee ziet hij achter zich een meisje een snoekduik maken. Pas in tweede instantie weet hij de zitmaaier te stoppen. Het blijkt te laat: het meisje is onder de machine gekomen. Een aantal dagen later overlijdt de dan 6-jarige leerlinge in het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie vond dat de bestuurder ‘een fatale inschattingsfout’ maakte toen hij achteruit reed op een grasveld met spelende kinderen zonder dat hij zeker wist dat niemand zich achter de maaier bevond. Tegen de bestuurder was een werkstraf van 180 uur geëist. Volgens de rechtbank waren er destijds geen regels over het maaien van grasvelden in de nabijheid van kinderen. Ook was de verdachte in zijn opleiding niet getraind om in de nabijheid van kinderen op een bepaalde manier te handelen. In plaats van in zijn spiegels te kijken, wat eigenlijk hoort bij een dergelijke zitmaaier, keek hij over een van zijn schouders achterom. Ook dit valt hem niet te verwijten, vindt de rechtbank, omdat niet duidelijk is of hij het meisje dan wel had gezien. Volgens de rechtbank is de man niet ‘aanmerkelijk’ verwijtbaar onvoorzichtig’ geweest, waardoor hij moet worden vrijgesproken.