Het grootse openingsfeest in 2016 van de nieuwe gemeentewerf aan het Tasveld in IJsselmuiden
Het grootse openingsfeest in 2016 van de nieuwe gemeentewerf aan het Tasveld in IJsselmuiden (archieffoto: Maarten van Gemert)

Gemeente moet rekening werf betalen van rechter

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De verhuizing van de gemeentewerf, voltooid in 2016, krijgt een financieel staartje voor gemeente Kampen. In hoger beroep heeft de rechter bepaald dat een openstaande rekening van ruim 25.000 euro aan Van Pijkeren alsnog betaald moet worden. Plus ruim 12.000 euro voor de gemaakte kosten van de tegenpartij in deze bezwaarprocedure die voor rekening komen van de gemeente als verliezer.

Met het oordeel van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kan het dossier eindelijk gesloten worden, dat aanving in 2008 met het stoppen van een bouwbedrijf op het Tasveld. Het vonnis, na jarenlang procederen, is een aderlating die de gemeente niet verwacht had. Een lagere rechtbank had de gemeente eerder wel gelijk gegeven in haar bezwaar tegen de rekening van het aannemersbedrijf van Gert van Pijkeren. Volgens huidig verantwoordelijk wethouder Holtland zal de som betaald worden uit de algemene middelen. Daarin is, bij oplevering van de nieuwe gemeentewerf, het resterende budget gestroomd dat toen geen overschrijding kende.

Omstreden
De verhuizing van de gemeentewerf van de Industrieweg ten noorden van Brunnepe naar het Tasveld aan de rand van IJsselmuiden heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De deels ondoorzichtige constructie van aan-, door- en verkoop van panden en terreinen om te komen tot de huidige situering, leidde in 2015 tot bezwaren en veel discussie in de gemeenteraad. Met dit dossier begon de twijfel aan de integriteit van wethouder Martin Ekker (VVD) volgens hemzelf. Ekker stapte op in 2017 na stevige kritiek van de gemeenteraad op de verkoop van de Stadskazerne, een ander omstreden dossier.
Toenmalig wethouder Gerrit Jan Veldhoen (CU) zat de rit uit. De advocaat van de gemeente stelde bij de lagere rechter dat Veldhoen destijds niet gemachtigd was de rekening à 25.000 euro te voldoen. Hij zou nog instemming nodig gehad hebben van een tweede wethouder. Dat voorbehoud blijkt niet uit de stukken, volgens het gerechtshof dat daarin niet meegaat met de gemeente en het eerdere vonnis vernietigt.

Het grootse openingsfeest in 2016 van de nieuwe gemeentewerf aan het Tasveld in IJsselmuiden (archieffoto: Maarten van Gemert)

Mailwisseling
De rekening betreft meerkosten rond de verhuizing van de werf die Anna’s Factory, het bedrijf van Van Pijkeren, in rekening bracht bovenop de aanneemsom van 1 miljoen. Hierover zou met Veldhoen een betaalafspraak zijn gemaakt. „Na nog een wand te spuiten, zullen wij op diezelfde dag de eindbetaling doen”, mailde Veldhoen aan Van Pijkeren.
Of het college in 2018, bij de eerdere rechtszaak, op de hoogte was van deze mailwisseling, is onbekend. De advocaat is voor zijn verweer en acties afhankelijk van de (complete) informatie die hij aangeleverd krijgt, zo vertelt Albert Holtland. Destijds had hij in de oppositie als fractieleider van GBK stevige kritiek op de gang van zaken. Nu staat hij als wethouder aan de andere kant van de lijn.

Proceskosten
Holtland reageert berustend op het vonnis: „Achteraf zeg je natuurlijk altijd ’hadden we maar betaald’ maar dat verwacht je niet als je eerder wel gelijk krijgt van de rechter.” Het oplopen van de kosten verklaart hij uit de wettelijke rente van 8% die over twee jaar voor tenminste 10.000 euro verantwoordelijk is voor de proceskosten. Volgens Holtland is het toenmalige besluit tot doorprocederen op goede gronden genomen.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05