Afbeelding

BRUGGEMAN STOPT: AFSCHEID VAN EEN FENOMEEN

· leestijd 3 minuten Sport

KAMPEN - De wedstrijd tussen KV DOS Kampen / Veltman en ASVD / KWOOT van afgelopen zaterdag stond in het kader van het afscheid van René Bruggeman. Hij speelde voor het laatst in eigen huis en zag de derby eindigen in 15-15.
De net zeventien geworden Bruggeman debuteerde in 2000 in de basis van het eerste team van DOS. Het was oud-trainer Pieter Treep die hem rechtstreeks uit de junioren in het eerste plaatste. Daarna bleef hij onder iedere trainer in de basis staan. De laatste tien jaar was hij de topscorer van DOS en kwam hij ieder seizoen boven de honderd treffers. Gevreesd en gewaardeerd door zijn tegenstanders. Dat laatste kwam bijvoorbeeld tot uiting op 9 november 2013. Bruggeman brak het clubrecord van DOS door liefst veertien keer te scoren in één wedstrijd, waarvan tien velddoelpunten. Het publiek in Delft van tegenstander Excelsior had na afloop een welgemeend applaus over voor de Kamper schutter, die bijna in zijn eentje DOS naar de overwinning schoot.
Voordat Bruggeman ging korfballen deed hij al mee met het schutterstoernooi van Wit-Blauw. Dat toernooi won hij twee keer, maar merkwaardig genoeg werd hij niet door de stadsgenoten ontdekt en zo ging hij via het schoolkorfbaltoernooi naar DOS. Ook al had hij de capaciteiten om in de Nederlandse top te spelen, hij bleef DOS trouw: ?Waarom zou ik weggaan? De sfeer bij DOS is hartstikke goed, hier spelen mijn vrienden. Ik heb nooit overwogen om weg te gaan. Die onderlinge band, die we hier hebben, vind je nergens!? Is het nu afgelopen met het korfbal? ?Nee hoor,? gaf de man met het geelzwarte hart na afloop aan, ?ik blijf betrokken bij de club. Nu een jaartje niets doen en wie weet dan in een lager team of met oude vrienden in de midweekcompetitie. Ik zie wel.?
Niet alleen de familie van René Bruggeman was aanwezig op het veld om getuige te zijn van het afscheid. Er waren veel korfballiefhebbers naar sportpark De Maten getogen om nog één keer Bruggeman aan het werk te zien. Ze hoopten op een leuke pot korfbal, want er stond voor beide ploegen niets meer op het spel. Maar helaas, ASVD-trainer Wilbert Leendertse, zelf ook vijf jaar trainer van Bruggeman bij DOS, dacht daar anders over. Niks geen leuk korfbal met veel doelpunten en zo het publiek vermaken, het werd extreem achterverdedigen in de hoop dat DOS niet zo vaak tot schot zou komen. ?Onbegrijpelijk,? zei André Beens, vriend en vakgenoot van René Bruggeman, na afloop, ?zelfs de spelers van ASVD gaven aan dat ze er zo geen barst aan vinden. Waarom maken we er niet met elkaar een mooi schouwspel van met veel doelpunten. Nu was het afbraakkorfbal. Wat een draak van een wedstrijd. Daar beleeft echt niemand plezier aan.?
DOS miste uiteraard de veertien dagen geleden gestopte Yvonne ten Hove, opnieuw werd zij prima vervangen door Romy Stam. Maar ook Michaël Jongman moest langs de kant toekijken. Hij werd vervangen door Wesley Doorn uit de juniorenselectie. Doorn stond voor het eerst in de basis en liet een goede indruk achter.
DOS had het moeilijk met ASVD. Door de wind was het sowieso lastig scoren en als er dan ook nog eens veel energie gestoken moet worden in de opbouwfase om het achterverdedigen te omzeilen, dan valt het niet mee om de bal door de korf te krijgen. ASVD kreeg aanvallend wat meer ruimte van de thuisploeg en kon zo lang aan de leiding blijven. Bij rust was het 7-9 in het voordeel van de polderbewoners.
Na rust kwam DOS mede dankzij twee treffers van Nynke Links op 10-10 langszij. ASVD kwam weer voor, 10-12, waarna Iris van Dijk met twee doelpunten weer voor evenwicht zorgde. In de slotfase leek het alsof ASVD de wedstrijd naar zich toe kon trekken, want de groenwitten kwamen vijf minuten voor tijd met 13-15 aan de leiding. Invaller Matthijs Bastiaan scoorde van afstand 14-15 en kort voor tijd maakte aanvoerster Linda Treep de 15-15.
In de laatste minuut zou het toch nog mis kunnen gaan voor DOS. ASVD kreeg een strafworp, maar gelukkig voor de korfballiefhebbers kreeg het afbraakkorfbal niet de beloning van een overwinning. De stip werd gemist en zo eindigde deze broederstrijd in 15-15.
Direct na afloop werd René Bruggeman op de schouders van zijn teamgenoten van het veld gedragen. Hij beëindigde de wedstrijd, zoals zo vaak, uiteraard als topscorer. Volgende week speelt Bruggeman dan echt voor het laatst als DOS de competitie in Heerenveen afsluit.
Doelpunten DOS: René Bruggeman 4x, Iris van Dijk en Nynke Links 3x, Linda Treep 2x, Wesley Doorn, Camiel van Keulen en Matthijs Bastiaan 1x