Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

KWC is dringend op zoek naar bestuursleden

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Diverse verenigingen hebben grote moeite om het bestuur volledig te bemannen. Bij KWC is dat zeker het geval. Bij de Kamper Wielerclub staan drie vacatures in het bestuur open.“

In ons hoofdbestuur is plaats voor zes personen en we hebben drie vacatures. We zijn dringend op zoek naar een voorzitter, secretaris en penningmeester”, zegt Henk Jan Bakker, algemeen bestuurslid van KWC.

De verschillende afdelingen zijn wel bemand, maar KWC kampt toch met een serieus vrijwilligersprobleem. “En de vereniging staat of valt met voldoende vrijwilligers”, zegt Magda Visch (BMX). Volgens haar is het zeker niet eenvoudig om vrijwilligers te werven. “Benaderen via de mail werkt niet. Persoonlijk vragen werkt het beste, maar dat kost veel tijd. Mensen weten vaak niet hoe leuk het kan zijn om vrijwilliger te zijn bij KWC. Enkele jaren geleden organiseerden we de derde en vierde ronde van het EK BMX. Iedereen droeg zijn steentje bij, waardoor we met z’n allen een gigantisch evenement hebben neergezet. Hoe mooi is dat, je krijgt er energie van om het met elkaar te doen. Als iedereen een beetje vrijwilligerswerk doet, blijft het voor iedereen leuk en hou je er ook mooie sociale contacten aan over.

Volgens Bakker is er de afgelopen jaren veel veranderd. “We leven in een consumptiemaatschappij. Kinderen worden achtergelaten bij de club en later weer opgehaald.” Visch vervolgt: “Dat kan helaas niet bij ons vanwege de sport en dat is even wennen voor de ouders. Als de ouders wachten, vragen we ze gelijk om mee te helpen bij vrijwilligerstaken.

Om het gebrek aan vrijwilligers tegen te gaan heeft KWC een werkplicht ingevoerd. “Iedereen wordt gevraagd om acht uur per jaar vrijwilligerstaken te doen. Dan hoef je geen extra bijdrage te betalen”, zegt Visch. “Doen ze dat niet, dan moeten ze 50 euro betalen”, vult Bakker aan. “Met onze accommodatie is er genoeg onderhoudswerk te doen. Er moet veel gebeuren als je geen vrijwilligers genoeg hebt, moet je mensen inhuren. Het werkt wel, al zijn er ook mensen die zonder morren die 50 euro op tafel leggen. Mensen vergeten de definitie van een vereniging”, aldus Bakker. Visch: “Het wordt steeds lastiger om mensen te betrekken bij de vereniging. Mensen hebben het druk en zijn vaak met andere dingen bezig. Vroeger was het sociale karakter van verenigingen veel sterker.”

Gerard Meijeringh

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00