Vlnr: Magda Visch, Johan Dorgelo en Henkjan Bakker.
Vlnr: Magda Visch, Johan Dorgelo en Henkjan Bakker. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 14: Kamper Wielerclub

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om poolshoogte te nemen. In deel 14 is het de beurt aan de Kamper Wielerclub. Een gesprek met algemeen bestuurslid Henkjan Bakker, Magda Visch (BMX) en Johan Dorgelo (wielrennen).

Het is op een mooie dinsdagavond wanneer ik op weg ben naar KWC. In 2016 verhuisde de club naar een gloednieuwe accommodatie aan de Schansdijk. Een topsportlocatie waar sportminnend Kampen trots op mag zijn. Jarenlang ging het de club voor de wind, maar toen kwam de coronacrisis. De accommodatie wordt beheerd door Stichting Wielercentrum Schansdijk, maar sinds corona komt er steeds minder geld binnen.

Minder inkomsten

Nadat ik welkom wordt geheten door de drie KWC’ers komen de uitspraken van Visch niet als een verrassing. “Geen wedstrijden betekent geen inkomsten. Onze BMX-baan werd vaak verhuurd, maar sinds de corona is dat ook drastisch teruglopen.” Dat raakt Stichting Wielercentrum Schansdijk in de portemonnee, maar indirect ook KWC, want de club is mede afhankelijk van de beherende stichting. Daarnaast waren de wedstrijden altijd goed voor een hoge kantine-omzet. Maar in coronatijd is de kantine veel te vaak dicht geweest en daarmee loopt KWC de nodige inkomsten mis. En dat betekent dat de club keuzes moet maken. “Het was de bedoeling om de BMX-baan te asfalteren. Daar hadden we ook voor gespaard, maar deze investering hebben we uitgesteld”, aldus Visch.

Weinig ledenverlies

Het is niet louter kommer en kwel. Na de verhuizing nam het aantal leden flink toe. De afdeling wielrennen groeide het hardst. Door de corona is het ledenaantal licht teruggelopen, maar niet verontrustend. Het voordeel is dat wielrennen en BMX behoorlijk coronaproof zijn te beoefenen. Toch moest KWC vorig jaar, toen het coronavirus z’n intrede deed, een pas op de plaats maken. Alles ging plat. Daarna mocht de jeugd weer trainen, aan de hand van zorgvuldig uitgewerkte protocollen. De coronatijd is wel buitengewoon vervelend voor de handbikers van KWC. “Deze trainingen hebben helemaal stilgelegen. Om gezondheidsredenen is het risico te groot. Voor sporters en begeleiders”, aldus Bakker.

Ledenstop

Sommige ouders waren huiverig om hun kind(eren) naar trainingen te laten gaan. De laatste tijd komen er echter steeds meer kinderen op de trainingen. Voor de beginnende jeugd (BMX) heeft de club vorig jaar maart een ledenstop ingevoerd. “De groepen werden te groot. Je wilt je trainers beschermen. Je wilt kinderen wegwijs maken. Dan is het contact intensiever, maar dat is niet realistisch in deze tijd. We overwegen om de ledenstop binnenkort weer op te heffen”, aldus Visch. In de tweede coronagolf werd het sporten weer beperkt, maar bij KWC werd volop getraind in de buitenlucht. “In deze coronatijd hebben we goede contacten met de gemeente. Bij anderhalve meter afstand tussen de leden mag er best veel”, aldus Bakker. Wel kreeg de club vanaf januari van dit jaar te maken met de avondklok. “Onze leden zitten niet altijd in de buurt. Sommige wonen zelfs in Friesland. Dan moet je daar wel rekening mee houden”, zegt Visch.

Bijna geen wedstrijden

Een groot gemis was het wegvallen van de meeste wedstrijden. De eigen Flevotour (wielrennen) gaat ook dit jaar niet door, voor de tweede jaar op rij. Ook ging er een streep door bijna alle andere wedstrijden. In september waren er nog wel enkele evenementen, maar daar bleef het bij door de tweede coronagolf. Dit jaar lijkt het er wat beter uit te zien. De KWC’ers willen zich dolgraag laten zien in wedstrijdverband en snakken naar het rijden van wedstrijden.

Breedtesport

KWC heeft diverse grote namen voortgebracht, zoals Robert de Wilde, Willy Kanis en Roy van den Berg, en heeft een topsportaccommodatie. “Maar we zijn en blijven een breedtesportvereniging. Bij ons ligt de focus op plezier. Met goede begeleiding komen de prestaties vanzelf. Met onze accommodatie hebben we een belangrijke regiofunctie. Een plek waar je BMX, wielrennen, ATB en handbiken kunt beoefenen tref je niet veel in deze regio”, aldus Visch. “Natuurlijk kunnen topsporters bij ons terecht. Ze kunnen vaker gebruik maken van onze baan voor extra trainingen. Zo kunnen ze aansluiting zoeken bij de (inter-)nationale top. Daar willen wij deze sporters graag bij helpen. En de reguliere trainingen blijven daardoor goed inzetbaar voor de breedtesport”, besluit Bakker.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.