Leden van Argendos mogen binnen weer los gaan op de crosstrainer.
Leden van Argendos mogen binnen weer los gaan op de crosstrainer. Foto Tennekes

Sportscholen eindelijk weer open: ‘Alleen maar blije gezichten’

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Het mag weer. Lekker zweten in de sportschool. En dat is goed nieuws voor sporters en sportschooleigenaren. Op 15 december vorig jaar gingen de deuren van alle sportscholen in het slot. Afgelopen woensdag stonden de deuren van de sportscholen eindelijk weer open en dat was reden voor een feestje.

Argendos

“Hier waren we meer dan aan toe. De laatste maanden was het heel lastig”, zegt manager Marije Kamphuis van Sportcentrum Argendos. “Ik heb alleen maar blije gezichten gezien. Het was echt een feestje. We hadden voor iedereen een welkomstdrankje.”

Voor fitness kunnen leden van Argendos weer terecht in de speciale fitnessruimte. Hier zijn momenteel twaalf sportplekken beschikbaar. Er wordt gewerkt met tijdsvakken van één uur en een kwartier. Het is nog niet toegestaan om binnen groepslessen aan te bieden. Toch was er vorige week veel animo. “We hadden een enorm groep buiten voor spinning. Het was voor het eerst dat we met zo’n grote groep waren”, aldus Kamphuis.

Wat doe je als sportschool als je geen leden mag ontvangen, maar toch iedereen zo goed mogelijk wilt bedienen? “We hebben buiten groepslessen georganiseerd. We hebben elke dag sport aangeboden. Via livestreams, circuittrainingen in de binnentuin en hielden we cityruns in het stadspark”, aldus Kamphuis. Tijdens de gedwongen sluiting konden de leden kiezen voor een corona-abonnement tegen een speciaal tarief. “Een aantal mensen heeft opgezegd, maar veel leden hebben gewoon doorbetaald. Daar zijn we super dankbaar voor. En je moet ook beseffen. Sommigen kunnen het geld momenteel echt niet missen.”

Leef Kampen

Bert Woning is eigenaar van Sport & Ontspanningscentrum Leef Kampen. Hij is heel gelukkig dat de sportscholen weer open zijn. “De mensen zijn zo blij. De ene nam koeken mee en de andere gebak. Geweldig”, aldus Woning. Vorig jaar is hij flink aan het werk geweest om de sportschool coronaproof te maken. Zo creëerde hij een grote ruimte voor groepslessen. “Sporters hebben zo meer ruimte en zitten niet op elkaar gepropt, zegt Woning. Ook heeft hij schermen geplaatst tussen de verschillende toestellen en meer ruimte gecreëerd tussen de apparaten. Daarnaast heeft Woning in alle ruimtes een nieuw ventilatiesysteem geplaatst.

Eerder dit voorjaar werd op het terrein van Leef Kampen een grote tent geplaatst, zodat leden toch konden sporten. Een ‘multifunctioneel trainingsveld’, noemde Woning het. ‘Welkom in de buitenwereld van Leef’ was de boodschap op Facebook. Met de tent bood Woning nieuwe mogelijkheden voor zijn leden. “Ik heb toen de sportschool naar buiten verplaatst.”

Volgens Woning is het volkomen veilig om bij Leef Kampen te komen sporten. Het was daarom zeer frustrerend voor hem dat zijn sportschool in december weer dicht moest. Er brak weer een onzekere tijd aan. “Ik ben heel blij dat ik een eigen pand heb. Daardoor blijven de kosten laag. We hebben tachtig leden verloren in beide lockdowns, dat is echt weinig.”

Sonnenberch

Voor Sportcentrum Sonnenberch uit IJsselmuiden was het vorige week woensdag dubbel feest. Naast de sportschool was ook het zwembad weer toegankelijk voor sporters. De rode loper werd uitgelegd voor de leden. In de tent op de binnenplaats konden sporters genieten van koffie en wat lekkers. “We hebben het gevierd met de klanten. Zo kon iedereen even lekker bijpraten. Je kon merken dat de mensen hier echt op hebben gewacht”, aldus Berry Prinsen, die blij verrast was door de hoge opkomst. “Het was hartstikke druk in het zwembad en de fitnesszaal.” Binnen zijn groepslessen nog niet toegestaan. “Maar wel in onze tenten”, aldus Prinsen, die benadrukt dat er meer mensen mee mogen doen aan de groepslessen. “Eerst waren dat er vier, nu dertig. Dat scheelt enorm. Zo kunnen we meer mensen bedienen.”

Prinsen benadrukt dat het zware tijden zijn geweest. “Ongekend. Maar een vaste groep mensen die hier al jaar en dag komen, is bij ons gebleven en heeft gewacht tot we weer open gingen. Natuurlijk hebben wij ook te maken gehad met opzeggingen. Landelijk lag dat percentage tussen de dertig en veertig procent. Wij zitten tussen de vijftien en twintig procent. Dat is een stuk beter. Van deze groep hebben de meeste mensen aangegeven dat ze weer terugkomen.”

Ook Sportcentrum Sonnenberch heeft geïnvesteerd in moeilijke tijden. “Soms zeggen ze wel eens dat je tegen de stroom in moet zwemmen. Dat hebben we gedaan. We hebben de fitnesszaal groter gemaakt. Daar hebben we een groepsleszaal voor opgeofferd. Nu kunnen we onze leden die zich bezighouden met vrije fitness beter bedienen met extra werkplaatsen, meer toestellen en ruimere looppaden.”

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.