Afbeelding
Stock

‘Desastreuse’ designerdrugs worden onder de ogen van burgemeester verhandeld

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Het wordt letterlijk onder de ogen van burgemeester Bort Koelewijn verhandeld, maar de politie kan niet optreden. De volgens Koelewijn ‘desastreuse’ designerdrug 3-MMC mag legaal worden verkocht en dealers doen dat ook op allerlei plekken in de stad. “Wij willen kijken of we de APV kunnen aanpassen om het te verbieden. Landelijke regelgeving duurt mij veel te lang.”

Tijdens lange avonden op kantoor ziet de burgemeester soms twee tot drie auto’s naast elkaar schuiven op het burgemeester Berghuisplein. “Ik vraag me dan af, wat doen die hier?” Een vermoeden heeft hij wel, want Kampen ervaart overlast van handelaren in de drug 3-MMC. Een nieuwe trend in het land van designerdrugs, waartegen de politie niets kan doen.

Productenten van drugs zoeken steeds nieuwe manieren om regelgeving te omzeilen. Wordt een stof verboden, dan kopiëren ze bestaande drugs, met andere bestanddelen. De legale nieuwkomer, kunnen ze open en bloot verhandelen. Sommige dealers schrijven zich zelfs in bij de Kamer van Koophandel. De regering doet vaak lang over het verbieden van de nieuwe stof, maar als dat uiteindelijk gebeurt, is er vaak alweer een nieuwe drug ontworpen.

Miauw miauw

3-MMC is zo’n nieuwe designerdrug, onder gebruikers staat het ook wel bekend als miauw miauw of poes. Volgens de Jellinek-kliniek heeft de drug een effect dat het midden houdt tussen MDMA en cocaïne. Over de risico’s is nog maar weinig bekend. Gebruikers zijn hun eigen proefkonijn. 

GGZ hulpverlener Dimence signaleert ‘vernietigende effecten’, zowel neurologisch als psychologisch. “Zo’n 41 procent van de mensen die bij Dimence bij de verslavingszorg worden aangemeld, is verslaafd aan 3-MMC.”

De regering werkt aan een wetsvoorstel dat de drug moet verbieden, maar dat proces loopt al sinds december 2020. Dat gaat burgemeester Koelewijn niet snel genoeg. “Als een gemeente eigen motieven heeft om van de landelijke wetgeving af te wijken, dan kunnen wij het verbod in de APV regelen.” Het gemeentebestuur gaat nu kijken hoe zij het verbod zo snel mogelijk kunnen regelen.

De Brug probeert in kaart te brengen hoe wijdverspreid de problemen met 3-MMC in Kampen daadwerkelijk zijn. Heb jij negatieve ervaring met 3-MMC, of gebruik je het juist recreatief en zie je de gevaren niet? Wil je erover praten met de redactie van De Brug. Neem dan contact op via redactie@brugmedia.nl.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.