Afbeelding
Aangeleverd

Aandacht voor de mentale gezondheid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het aantal mensen dat extreme stress en burn-outklachten ervaart, groeit. En niet alleen als gevolg van de pandemie. Ook daarvoor groeide dit aantal al significant. Maar, ook de hoeveelheid kennis over de mentale gezondheid is de afgelopen jaren flink toegenomen. Daarbij is een positief gevolg van de pandemie dat de maatschappij ontvankelijker is voor het verbeteren van de mentale gesteldheid. Stress mag dan een onderdeel zijn van het dagelijks leven, dat betekent niet dat er niets mee moet worden gedaan…

Altijd ‘aan’

Dankzij de technologische revolutie staat het merendeel van de Nederlanders altijd ‘aan’. Een ontwikkeling die door Covid-19 nog eens in een stroomversnelling is gebracht. Zo lopen werk en privé steeds vaker door elkaar. Met de ene melding na de andere heeft het brein veel prikkels te verwerken. Te veel. Daarbij gaat het niet alleen om werk. Het gaat om iedere melding. Of dit nu van werk, sociale media of vrienden afkomstig is. Het brein komt niet meer aan rust toe, want juist in de rustmomenten pakt men de telefoon. Stress door smartphone gebruik is niet ongebruikelijk. Voor diegenen die gevoelens van stress ervaren is het daarom een aanrader om deze in de zoveel tijd opzij te leggen. 

Mediteren als rustmoment

Pas in de laatste jaren is er aandacht voor de mentale gezondheid. Eerder werd het door het gros van de maatschappij als aanstellerij gezien wanneer iemand met dergelijke klachten naar voren trad. En nog steeds staan mentale problemen niet op gelijke voet met de fysieke gezondheid. De kennis over de mentale gezondheid is, zoals hierboven benoemd, gelukkig toegenomen en de acceptatie om deze aan te pakken ook. Zo is het al langere tijd bekend dat meditatie een succesvolle methode is om stress te verminderen en rust te creëren. En dankzij boeken, podcasts, video’s of blogs is mediteren voor iedereen een reële mogelijkheid. Ook microdosing kan volgens microdosing institute een methode zijn om stress te verminderen.

Fysieke activiteit voor de mentale gesteldheid

Voor het verbeteren van de mentale gezondheid zijn tal van mogelijkheden. Eén van de meest populaire methoden is simpelweg fysieke activiteit. Juist niet bezig zijn met het hoofd, maar de focus leggen op het lichaam. Alhoewel, sport moet niet beschouwd worden als wondermiddel. Sport als hulpmiddel voor de psychische gezondheid vraagt een persoonsgerichte aanpak. Zo concludeerden onderzoekers van het Mulier instituut. Regelmatig bewegen vermindert klachten zoals angst of stressgevoelens. Dit geldt voor zowel mensen met milde klachten als mensen met een daadwerkelijke burn-out of stoornis. Sterker nog, voor diegene met milde klachten is therapie in de vorm bewegen even effectief als psychotherapie. Uiteraard moet wel rekening worden gehouden met motivatie en belemmeringen. Zo kan een intensieve lichamelijke activiteit en/of een groepsactiviteit voor iemand met veel stress juist het tegenovergestelde effect hebben. 

Het opbouwen van de frequentie en intensiteit van een spot is om die reden nooit een verkeerde aanpak.