Social Media
Social Media Pixabay

Helderheid over gebruik social media

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

In een artikel (De Brug) gaf GroenLinks aan dat het verwerpelijk is dat gemeenten middels nepaccounts inwoners op social media aan het volgen zijn. In het artikel gaf de politieke partij aan dat het tijd is om bij de gemeente Kampen aan de bel te trekken. Het is ondertussen nog niet duidelijk of de fractie ondertussen al aan de bel heeft getrokken.  

Onderzoek 
In alle gemeenten zijn vragen gesteld. Uit het onderzoek van Stenden Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat gemeenten op grote schaal meekijken met burgers op social media. Dit zou zelfs anoniem gebeuren, waarbij gemeenten nepaccounts aan hebben gemaakt. 

GroenLinks 
Volgens de lokale fractie van GroenLinks worden nepaccounts ingezet om na te gaan of en wie op verkoopsites zoals Marktplaats handelen. Tevens worden inwoners in de gaten gehouden als men iets heeft gezegd over een demonstratie. 

GroenLinks heeft vragen gesteld over het eerlijk en open zijn van de overheid en dus ook van de gemeente Kampen. Daarom heeft men vragen gesteld of de persoonsgegevens van inwoners veilig zijn bij de gemeente Kampen. De fractie vertrouwt erop dat de gemeente niet meewerkt aan dit soort zaken. Echter de partij wil het toch zeker weten. 

Niet stoppen
Vandaag kwam daar het artikel over heen van Radar. Een aantal gemeenten wil het gebruik van nepaccounts niet stoppen. Volgens deze gemeenten staat de wetgeving toe dat ambtenaren in sommige gevallen mee mogen kijken. 

De gemeenten gebruiken de nepaccounts om criminaliteit, demonstraties en rellen en bijstandsfraude op te sporen. Dit doen de gemeenten op online platforms en social media. De minister van Binnenlandse Zaken heeft om opheldering verzocht aan de gemeenten. 


Maar daarnaast is het van belang dat fracties de gemeentebesturen met klem verzoeken om alles op tafel te laten leggen of het in de gemeente gebeurt. Er zijn gemeenten geweest die de nepaccounts van het net hebben gehaald, zoals van besloten Facebookgroepen. Echter er zijn gemeenten die de nepaccounts ‘on hold’ hebben gezet. Dit in afwachting op onderzoek naar de regelgeving.  


Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek