Voor de woontoren de Schepmanpanden.
Voor de woontoren de Schepmanpanden. Foto Tennekes

Raad wil wel, maar kan zich niet bedenken bij sloop en herontwikkeling Veerweg

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Nick de Vries)

KAMPEN - Onder zware bedenkingen ging de raad donderdag akkoord met een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ waarmee de weg vrij is voor herontwikkeling van Veerweg 38-40. De panden worden dus gesloopt en Mateboer mag iets nieuws gaan bouwen. Volgens Theo Nieuwenhuizen van de Pvda-fractie was daar eigenlijk niemand blij mee: “Zowel de raad, als de wethouder als de omwonenden niet.”

Het raadslid vatte vervolgens de kern van de zaak weer: “En toch zijn we praktisch verplicht akkoord te gaan, omdat het alternatief van een schadeclaim van onbekende en waarschijnlijk aanzienlijke hoogte ook niet acceptabel is.” Even later ging hij ‘met zeer grote tegenzin en schoorvoetend’ toch akkoord met het voorstel. Net als al zijn collega-fracties, op GroenLinks na.

SGP’er Sijmen Nentjes legde tijdens zijn stemverklaring uit hoe de patstelling rond de panden heeft kunnen ontstaan. “In 2015 heeft het college de grond verkocht, in navolging op afspraken die daarvoor al gemaakt waren. Het college was bevoegd om met hulp van de zogeheten kruimelregeling de vergunning te verlenen. Recente jurisprudentie maakt deze route onmogelijk en hierdoor is een zwaardere procedure nodig, waarbij de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen dient af te geven. Vooral dit laatste maakt dat de gemeenteraad vandaag over iets moet besluiten dat feitelijk al in het verleden contractueel is vastgelegd.”

De afgelopen maanden hebben de omwonenden van de Veerweg zich hevig tegen de plannen verzet en zij spraken meerdere malen met vertegenwoordigers van de politiek, maar al snel werd duidelijk dat de gemeente een zware schadeclaim kon krijgen als zij nu nog afzag van de plannen. Uitvoerend wethouder Albert Holtland liet eerder publiekelijk weten het niet erg te vinden als de raad hem terugfloot - tot frustratie van enkele raadsleden die suggereerden dat de wethouder de verantwoordelijkheid niet moest afschuiven, zie ook artikel in De Brug -. Terugfluiten was echter geen optie: de afspraken uit het verleden maakten dat eigenlijk alle partijen schoorvoetend akkoord moesten gaan met de verklaring van geen bedenkingen.

Geen enkele partij was blij met de gang van zaken. “We kunnen alleen tekenen bij het kruisje”, aldus VVD’er Harry Bruins. “De raad is met zijn rug tegen de muur gezet en staat buitenspel”, aldus Richard Boddeus van Kampen Sociaal en velen sloten zich hier mondeling bij aan.

Alleen GroenLinks stemde tegen het voorstel. Niels Jeurink gaf aan blij te zijn met het energieneutrale karakter van de geplande woningen en extra woningen in de huursector. Toch konden zij niet accepteren dat het bestemmingsplan werd aangepast op zo’n manier dat de buurt meer overlast krijgt dan zij konden verwachten. “Ook niet omdat er een deal ligt, waar de gemeenteraad niet in gekend is.”

Nick de Vries