Afbeelding

Turks jongerendebat smaakt naar meer

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN -  In aanwezigheid van burgemeester Bort Koelewijn en wethouder Eibert Spaan is maandagavond door Turkse jongeren en ouderen gedebatteerd over de positie van de islam en Turkse jongeren in de Nederlandse samenleving. Na een inleidende documentaire over jonge vrouwen die zich bekeerden tot de islam ontspon zich een levendige discussie onder leiding van Suat Azer, directeur van SFC, Sport en Fitness center.

De berichtgeving over IS wordt vaak in een adem genoemd met de islam. Het beeld wat hierdoor ontstaat over de islam is een vertekend beeld. Eentje waarin de jongeren zich niet herkennen, zo bleek tijdens de avond. De vergelijking werd gemaakt met de hooligan, die ook niet het beeld mag bepalen van de gemiddelde voetbalsupporter. In het dagelijkse leven worden de jongeren hier wel mee geconfronteerd, maar dat levert in de praktijk geen onoverkomelijke problemen op. Dit komt voor een belangrijk deel, omdat men zich thuis voelt in Nederland, zich Kampenaar voelt in Kampen.

Als rode draad in de discussie kwam naar voren het respect voor de medemens en het opkomen voor jezelf en het zich niet laten afleiden door tegenslagen en misleiding. Of zoals de moeder van Suat haar zoon al voorhield: Vertrouw op de waarheid, beter dan op de leugen van de geruchten.

Begrip voor elkaar ontstaat als je elkaar leert kennen. Als je met elkaar in gesprek gaat. Reden voor de organisatie om te kijken of er een passend vervolg kan worden gevonden in een breder verband, waarbij ook andere Kamper jongeren zullen worden betrokken.