KORFBALLERS DOS ZEKER VAN PLAATS TWEE

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zich verzekerd van de tweede plaats in de Overgangsklasse. Door een dik verdiende 11-18 overwinning bij KVZ2000 kan DOS niet meer ingehaald worden. De eerste plaats kan in theorie nog bereikt worden, maar daar houdt de selectie zelf al geen rekening meer mee.
Plaats twee geeft nergens recht op, maar is wel een mooie afsluiting van een lastig seizoen, wat gekenmerkt werd door veel blessures. Het zegt iets over de brede selectie van DOS dat die tegenslagen allemaal konden worden opgevangen en dat ook de resultaten van het tweede team daar niet onder geleden hebben. Het tweede team speelt in de Reserve Hoofdklasse en lijkt zich daar te gaan handhaven.
DOS speelde zaterdag in Zutphen tegen KVZ. De thuisploeg is in een felle degradatiestrijd verwikkeld en dat vertaalde zich ook in haar spel. KVZ staat toch al niet bekend als de meest technische ploeg van de competitie. De ploeg moet het hebben van hard werken. Daar kwam zaterdag tegen DOS ook nog een portie fysieke inzet bij, die regelmatig over het randje ging. Het was dat de leidsman in een goede buit was, anders waren er ook nog kaarten bij KVZ terecht gekomen. Maar ook zonder die kaarten deed KVZ zichzelf de das om. De vele overtredingen resulteerden uiteindelijk in negen Kamper treffers van 2,5 meter, strafworpen en vrije worpen. Het was de helft van de Kamper productie.
Remco Jacobs: ?Je zag in die hectiek van de overtredingen dat wij rustig bleven korfballen en niet meegingen in hun spel. Die focus heeft ons uiteindelijk toch nog een redelijk makkelijke overwinning bezorgd.? Het fysieke spel leverde wel een flinke enkelblessure op bij Michaël Jongman, die al voor rust vervangen moest worden. A-junior Wesley Doorn kwam voor hem in het veld. Doorn maakte daarmee zijn debuut in het eerste en liet zien dat hij klaar is voor een stap naar de selectie. In de slotfase mocht ook Rosalie Korteschiel nog haar debuut maken; ook zij deed dat keurig.
DOS startte goed, want in korte tijd gooide René Bruggeman twee ballen door de korf. Daarna nam KVZ de wedstrijd over. Bij DOS ontbrak de scherpte bij de afronding en KVZ kon zo een 5-2 voorsprong pakken. Het laatste kwartier van de eerste helft was het echter DOS dat de lakens uitdeelde. De zuiverheid in het schot keerde terug en het was erop en erover. Bij rust stond DOS voor met 5-8.
Toen direct na de hervatting DOS opnieuw twee keer scoorde, 5-10, was duidelijk dat de punten naar Kampen zouden gaan. KVZ probeerde wel aan te klampen, maar kon nooit dichterbij komen dan drie treffers. Bij 9-12 scoorde Romy Stam direct daaroverheen de 9-13. Dat was de laatste stuiptrekking van KVZ. Van 10-15 liep DOS uit naar 10-18, voordat KVZ nog één keer kon tegenscoren.
Zaterdag speelt DOS haar laatste thuiswedstrijd. Dat zal een bijzonder duel worden tegen streekgenoot ASVD, want topscoorder René Bruggeman speelt dan voor het laatst in Kampen in de hoofdmacht van DOS. Hij neemt na vijftien seizoenen afscheid van het topkorfbal. Bruggeman was afgelopen zaterdag voor de zoveelste keer topscoorder van zijn ploeg. Dit keer stokte de teller bij acht treffers.
Doelpunten DOS: René Bruggeman 8x, Camiel van Keulen 4x, Iris van Dijk 3x, Romy Stam, Michaël Jongman en Linda Treep 1x