Een beeld van een Regiocupwedstrijd tussen de JO10 2-teams van DOS en IJVV.
Een beeld van een Regiocupwedstrijd tussen de JO10 2-teams van DOS en IJVV. Foto Tennekes

Clubs gaan op hun eigen manier om met versoepelingen

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Voor het amateurvoetbal was zaterdag 2 juni een bijzondere. Eindelijk mocht de jeugd voetballen tegen andere clubs uit de regio. Daarnaast mochten er voor het eerst weer mensen in de kantine worden binnengelaten volgens de regels van de overheid. Maar de clubs gaan op hun eigen manier om met de versoepelingen.

Een week eerder (29 mei) waren er al mensen toegestaan op de terrassen bij voetbalverenigingen. Maar niet bij DOS. “We hebben toen het terras niet open gehad. Je weet hoe gezellig het is bij DOS. Iedereen zoekt elkaar op, maar de regel was wel dat je met niet meer dan twee personen aan een tafel mocht zitten. Dat past niet bij onze vereniging”, aldus DOS-voorzitter Arend Runia. Op zaterdag 2 juni gingen het terras en de kantine voor het eerst sinds lange tijd open. Iedereen moest zich vooraf laten registeren via het scannen van een QR-code. “Dan weet je wie er binnen zijn. Je mag maximaal vijftig mensen in de kantine hebben en dat geldt ook voor het terras”, aldus Runia.

De DOS-voorzitter kon eindelijk weer eens genieten van echt jeugdvoetbal op Sportpark De Maten. Jeugd van andere teams waren weer welkom bij DOS na de versoepelingen. Verschillende jeugdteams van DOS deden mee aan de Regiocup van de KNVB.

Ook bij KHC waren de kantine en het terras geopend. Met het verschil dat het terras van KHC ook op 29 mei al geopend was. Afgelopen zaterdag deden zes teams van KHC mee aan de Regiocup. “De kinderen vonden het super”, aldus Frida Knul. Wel snapt de wedstrijdsecretaris van KHC dat grote verenigingen soms niet in staat zijn om de Regiocup in deze tijd nog op te starten. “Sommige grote clubs hebben te maken met velden die worden afgesloten door de gemeente of ze zitten met kleding die al is ingenomen. We hadden zaterdag geen thuiswedstrijden. De tegenstanders hadden zich teruggetrokken. Je moet als club het initiatief van de KNVB omarmen, maar qua planning is het lastig”, aldus Knul.

Daar kan Go-Ahead Kampen over meepraten. De club besloot om niet mee te doen aan de Regiocup en heeft daar een aantal redenen voor. Door het jaarlijkse groot onderhoud is er maar een beperkt aantal velden beschikbaar. “Daardoor is het faciliteren van een volledig Regiocup erg lastig te organiseren”, zo staat te lezen op de site van de voetbalclub. Daarnaast wijzen het jeugdbestuur en de technische commissie jeugd van Go-Ahead erop dat de wedstrijdkleding al volledig is ingenomen en wordt er al getraind met nieuwe teams voor het aankomende seizoen. Bij de Regiocup houdt de KNVB vast aan de samenstelling van de teams van het afgelopen seizoen. De club vermeldt op de website dat verschillende ‘oude’ teams niet meer compleet zijn.

IJVV doet wel mee aan de Regiocup. “We hebben ieder team ingeschreven. Zo kan iedereen het seizoen mooi met z’n eigen team afsluiten. Je kunt dit zien als een cadeautje. Ik had dit niet meer verwacht, ik had er een hard hoofd in. Dit is lekker”, aldus Arne Kattenberg, bestuurder jeugdzaken van IJVV. De club uit IJsselmuiden heeft ervoor gekozen om de kantine en het terras voorlopig dicht te houden. “Het wordt weer een klein beetje normaal, maar we hebben geen zin om als politieagent te moeten fungeren. Als we weer open kunnen doen we het, maar het moet niet zo zijn dat we overal op moeten letten. Iedereen hunkert ernaar om bij elkaar te zitten, maar de regels zijn complex. We hebben bewust nog even gewacht. Dinsdag (vandaag) hebben we een bestuursvergadering en dan gaan we het besluit heroverwegen”, aldus IJVV-voorzitter Mannie Vaandering. 

Als laatste nog even poolshoogte nemen bij Wilsum. “Alle teams, met uitzondering van O17 doen mee aan de Regiocup”, aldus Wilsum-voorzitter Gerdinand Fix. Daarnaast was het terras geopend. “Maar wel alleen voor voetballers en vrijwilligers”, benadrukt Fix.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden