Afbeelding
Amy de Vries

Zorgen over privacyverlies door camera’s volgens gemeente niet nodig

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Wat doen die camera’ daar? Twee Kampenaren voelden zich bekeken toen zij vorige week over de Noordweg en Flevoweg reden en de nieuwe camera’s van de gemeente zagen hangen. Los van elkaar namen ze contact op met De Brug. “Ik beschouw dit als een inbreuk op de privacy en vrijheid. Mag dit zomaar?” Volgens de gemeente zijn zorgen niet nodig: de gegevens van de camera’s worden vrijwel direct geanonimiseerd.

De camera’s zijn opgehangen om het bezorgende verkeer in de binnenstad in kaart te brengen. De gegevens worden gebruikt om een mobiliteitsplan op te stellen. Dat laat de gemeente De Brug weten. Zij meldde dat ook al in maart van dit jaar via een persbericht. De camera’s leggen geen beelden vast, maar registreren kentekens. Een verkeerskundig adviesbureau combineert deze informatie met gegevens van de Rijksdienst voor het wegverkeer en ontvangt geanonimiseerde gegevens over het aantal voertuigen, het type en de plek waar ze de stad in en uit rijden.

De camera’s hangen langs de Flevoweg, Noordweg, Kennedylaan, Stadsbrug en De La Sablonièrekade. Uiterlijk juli 2023 worden de camera’s verwijderd. 

Voor het onderzoek worden ANPR-camera’s gebruikt (Automatic Number Plate Recognition) die inmiddels al op veel plaatsen in het land hangen, vooral bij snelwegen. 

ANPR is in het land niet onomstreden omdat het voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. In 2017 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel dat toestemming gaf om kentekens vast te leggen. Deze mogen maximaal vier weken bewaard blijven. De politie kan deze gebruiken om verdachten op te sporen. 

De kentekens worden automatisch vergeleken met bekende kentekens uit een database en als er een match is, krijgt de politie een seintje. De camera’s worden verder ook gebruikt door de belastingdienst. Die hiermee jaagt op automobilisten die frauderen met de motorrijtuigenbelasting. Tot slot worden de gegevens gebruikt om verkeersstromen in kaart te brengen.

De Raad van State stelde destijds dat bij de doeltreffendheid van ANPR vraagtekens gezet kunnen worden. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde in 2011 dat onvoldoende is aangetoond dat de camera’s nodig zijn. Zij vindt dat er een hooiberg van gegevens gecreëerd wordt van niet-verdachte personen. Dat is volgens de autoriteit alleen te rechtvaardigen als de politie een heel specifiek doel heeft met de beelden. Dat ontbreekt wat hen betreft en zij stelt daarom dat hiermee een inbreuk gemaakt wordt op de persoonlijke levenssfeer van een groot aantal burgers.

Volgens het college hoeven de inwoners niet bang te zijn dat bovengenoemde instanties ook gebruik van de gegevens mogen maken. De ANPR-camera’s in Kampen worden echt alleen gebruikt om de verkeersstromen in kaart te brengen. De gemeente krijgt inzicht in het aantal voertuigen en het soort voertuig, verder niets. 

Daarnaast is samen met de gegevensbeheerder Functionaris Gegevensbescherming in kaart gebracht of anonimiteit van automobilisten voldoende gegarandeerd is en dit is volgens de functionaris het geval. “De persoonsgegevens worden vroegtijdig geanonimiseerd, waardoor deze niet te herleiden zijn tot een specifiek voertuigenkenteken en persoon. Het minimale aan gegevens wordt gebruikt voor het doel.”

De totale kosten voor levering en installatie van de ANPR-camera’s, het beheer, verbinding en uitwerking van de halfjaarlijkse rapportages zijn 49.950 euro exclusief BTW.  De kosten worden gedekt vanuit een rijksbijdrage Slimme, Duurzame en Veilige Logistiek en de resterende 7.950 euro komt uit het budget van de gemeente voor het Verkeers Circulatieplan.

Nick de Vries

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen gisteren
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen gisteren
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57