Afbeelding

Tweedejaars leerlingen Ichthus College Kampen maken korte films

· leestijd 1 minuut Cultuur

Drugssmokkel, spanning en horror in Kampen! Met het thema ?Golden Case? maakten alle tweedejaars leerlingen van het Ichthus College in Kampen de meest fantasierijke en spannende films. Aan het eind van de dag was er zelfs een Oscaruitreiking voor de beste film, acteur en actrice. ?De leerlingen waren super', zegt docent drama Marloes van Putten.

De oplettende Kampenaar was het misschien al opgevallen: jeugd in kostuums die met camera's en geluidshengels over de stad uitwaaierden. Reden: de jaarlijkse Cultuurdag van het Ichthus College. Alle meer dan 200 tweedejaarsleerlingen van de acht vmbo-, havo-, en vwo-klassen van het Ichthus College verdiepten zich, verdeeld over de afgelopen twee dagen, in perspectieven, storyboards en montage waarbij de juiste chronologie en continuïteit in de shots moest worden aangebracht. Resultaat: 27 zeer bijzondere korte films, de één nog fantasierijker dan de ander.

?Jaarlijks proberen we als kunstvakgroep een cultuurdag voor de tweedejaars te organiseren', legt Marloes uit. ?Dit jaar hebben we gekozen voor filmworkshops van CKVideo. Die komen met goed materiaal zoals spiegelreflexcamera's en ze hebben ook allerlei kostuums en rekwisieten.' In één dag leerden de leerlingen een korte speelfilm maken. ?Eerst kregen ze uitleg en daarna gingen ze in groepjes van zeven de stad in. Alle niveaus klassendoor elkaar, dat was leuk. Ze bepaalden zelf wie regisseur, geluidstechnicus, cameraman was en wie de acteurs waren.' Op beide dagen werden dertien films gemaakt. ?Gisteren en vandaag hebben we Oscars uitgereikt. Als jury moeten we nog bepalen welke van de twee films de uiteindelijke winnaar wordt. De ene film gaat over een drugssmokkel, waarbij de politie de criminelen op heterdaad betrapt. De andere film betreft een horrorfilm, waarbij een klopgeest dood en verderf zaait.' Marloes lacht. ?Het waren stuk voor stuk spannende films met cliffhangers en al. De kwaliteit was optimaal, heel knap wat ze in een dag hadden neergezet. En de leerlingen waren super en heel enthousiast.'

Films maken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. ?Je steekt er heel veel van op', zegt Marloes. In deze tijd' van digitale media is het mooi meegenomen als je basiskennis van filmen hebt. Het is een discipline die we niet standaard in ons curriculum hebben opgenomen. Daarnaast leer je van zo'n dag ook algemene zaken zoals samenwerken, communiceren, creatief bezig zijn.' De reacties waren dan ook positief. ?En de eerstejaars waren helemaal jaloers: ?wanneer krijgen wij nou zoiets!?' Volgend jaar is er voor hen de jaarlijkse Cultuurdag. De resultaten van dit jaar zijn binnenkort op facebook te zien.