Afbeelding

Kampen sluit 2014 af met een tekort van 4,8 miljoen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Kampen sluit 2014 af met een tekort van 4,8 miljoen euro. Dit ligt 1,7 miljoen hoger dan was voorzien. De tegenvaller is volgens het college met name het gevolg van eenmalige lasten vanwege schadeherstel aan verschillende scholen, de geraamde kosten van het sociaal statuut voor het zwembadpersoneel en de invoeringskosten van de decentralisatie van het sociale domein. Het college van burgemeester en wethouders wil het nadelige saldo dekken uit de algemene reserve.

De eventuele financiële gevolgen van een definitief afketsen van het Dorp Reeve zijn nog niet meegenomen in de jaarstukken, omdat de Raad van State het definitieve besluit hierover nog moet nemen. Mocht dit niet doorgaan, dan kan het tekort nog veel hoger uitvallen. Een uitspraak over het dossier IJsseldelta laat echter nog op zich wachten en uitstel van de behandeling van de jaarrekening is niet wenselijk gelet op de drukke raadsagenda, daarom besloot het college het dossier IJsseldelta buiten de boeken te houden.

De financiële positie van de gemeente komt door de tekorten onder druk te staan. Dit betekent dat er voor de jaren 2016 tot en met 2019 flink bezuinigd zal moeten worden. Financiële wensen van de nieuwe coalitie komen op voorhand zwaar onder druk te staan.

Ook het resultaat van het gemeentelijk grondbedrijf was van grote invloed op de gemeentelijke financiën. Het tekort van het gemeentelijk grondbedrijf is afgerond vier miljoen euro. Volgens de geldende beleidslijn is het tekort ten laste gebracht van de reserve grondbedrijf. Het tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door een herwaardering van de gronden in het ontwikkelingsgebied Spoorlanden. Door de huidige marktomstandigheden is het te ontwikkelen gebied verkleind. Hierdoor moest een deel van de gronden hergewaardeerd worden. Dit heeft er toe geleid dat de winstverwachting naar beneden moest worden bijgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders legt de jaarstukken deze ter vaststelling voor aan de raad. Met de jaarstukken, bestaande uit het jaarverslag en de jaarrekening, legt het college verantwoording af over het afgelopen jaar. Na alle geplande toevoegingen en onttrekkingen aan reserves blijft er nog een tekort van 3,6 miljoen over op de algemene middelen dat via de algemene reserve gedekt moet worden.

De volledige jaarstukken zijn binnenkort beschikbaar via de website. De gemeenteraad buigt zich op 28 mei over de jaarstukken.