SIMPELE ZEGE DOS IN DERBY

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een onverwachts simpele zege behaald. In de derby tegen Sparta Zwolle was DOS op alle fronten de betere en won het met 21-13.
De uitwedstrijd tegen Sparta kon DOS destijds slechts met de grootste moeite winnen, 12-14 werd het toen. Dit keer kende de wedstrijd nauwelijks spanning. Tekenend was het schotvermogen in het eerste kwartier. Sparta kwam tot vijftien schoten, waarvan er slechts twee de mand raakten en de rest aan alle kanten de korf voorbij vloog. DOS had in die eerste vijftien minuten twaalf schoten, maar benutte van die schotkansen er liefst zeven. Na die 7-0 tussenstand liet DOS de teugels wat vieren en kon de Zwolse ploeg dichterbij komen. Bij rust stond DOS voor met 9-6.
Toen Sparta direct na rust 9-7 scoorde, dacht menigeen dat er een spannende tweede helft zou komen. Het tegendeel was waar. Nog geen tien seconden later scoorde Yvonne ten Hove 10-7 en dat was voor DOS het signaal om het tempo weer even te verhogen. Voorop in de strijd ging Nynke Links die een uitstekende partij op de mat legde. Liefst acht keer onderschepte ze een bal in de aanval van Sparta. Omdat ook de andere Kamper dames superieur waren aan de Zwolse tegenstandsters en de Kamper heren wel op schot waren, in tegenstelling tot de heren van Sparta, was die opleving van DOS genoeg om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Na een kwartier spelen was de oude voorsprong van zeven doelpunten weer hersteld bij 15-8.
Daarna geloofde DOS het wel. De concentratie bleef, maar de scherpte in de afronding werd minder. Wel zorgde de ploeg van Remco Jacobs ervoor dat Sparta geen moment dichterbij kon komen. Iedere Zwolse treffer werd beantwoord door een Kamper treffer. Zo kabbelde de wedstrijd richting einde.
Het gaf DOS de kans om opzichtig te zoeken naar scoringskansen voor Ten Hove. Yvonne ten Hove stopt met spelen in het eerste team in verband met haar zwangerschap. Maar wat Ten Hove ook probeerde, de bal wilde er niet meer in.
Ten Hove debuteerde in de basis van DOS op 29 september 2007 en groeide al gauw uit tot één van de sterkste speelster van DOS in de afgelopen jaren. Verdedigend sterk, met iedere wedstrijden een aantal onderscheppingen. Aanvallend gezegend met een goed schot en omdat iedere tegenstandster dat weet, wordt ze vaak kort verdedigd. En juist dan komt de kracht van Ten Hove naar boven. Vrijwel iedere wedstrijd scoort ze wel met een doorbraak of forceert ze strafworpen. Meermalen was ze topscoorder bij de dames. Voor Ten Hove houdt het nu even op. Drie minuten voor tijd kreeg ze een terechte publiekswissel, waarbij ook de sportieve Zwolse tegenstander met applaus hun waardering lieten blijken voor de speelster, die veel korfballiefhebbers mooie momenten wist te bezorgen met haar opportunistische spel.
Kort daarna werd de wedstrijd bij 21-13 afgefloten.
Doelpunten DOS: René Bruggeman 6x, Iris van Dijk 4x, Yvonne ten Hove, Nynke Links, Romy Stam en Wilco Brandenbrug 2x, André Beens, Linda Treep en Camiel van Keulen 1x