Bort Koelewijn krijgt het boekwerkje overhandigd van Huib Strengers
Bort Koelewijn krijgt het boekwerkje overhandigd van Huib Strengers (foto: Maarten van Gemert)

Oproep tot historisch onderzoek naar Kamper kranten uit het verzet door jubilerend journalist

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In het boekwerkje, waarin hij zijn vroegere columns verzameld heeft, doet Huib Strengers een oproep. Deze bracht hij over aan de burgemeester bij het overhandigen van een exemplaar aan Bort Koelewijn. Ze bediscussieerden kort zowel een luchtig als een ernstig onderwerp waarover Koelewijn zich zorgen maakt.

”Het puntje van mijn gauwe pen is ‘t felste wapen dat ik ken.” Deze uitspraak van Jacob Cat is zo’n vierhonderd jaar oud maar nog steeds actueel. Koelewijn sparde met Strengers waarop het ”gouden” (”gauwe”) zou slaan. De Kamper burgemeester wist meteen een brug te leggen tussen zijn jeugd en het jubileum van Strengers die dit jaar vijftig jaar werkzaam is in de journalistiek en communicatie.

Kritisch
Strengers begon zijn loopbaan bij dagblad De Gooi- en Eemlander, de krant die Koelewijn kent uit zijn jeugd. Volgens hem was, in tegenstelling tot de Amersfoortse Courant, de Gooi- en Eemlander redelijk kritisch. Ruim twee decennia later schreef Strengers gedurende acht maanden een wekelijkse kritische column voor Kamper weekblad De Steur om die te redden nadat De Brug als concurrent op de markt was verschenen.
Alle gepubliceerde columns onder de naam ’fronTaal’ heeft Strengers in een boekwerkje opgenomen en voorzien van een inleiding en zijn cv. Uit het boekje “Over een krantenstrijd in Kampen” komt een mooi tijdsbeeld anno 1995 naar voren met de beruchte sluiting van het ziekenhuis, de overweldigende viering van vijftig jaar bevrijding en de Kamper Ui(t) Dagen waarbij speedbootraces op de IJssel gehouden werden en parachutisten op de IJsselkade neerkwamen.
De inleiding beschrijft de krantenstrijd waarbij De Steur uiteindelijk verdween. Strengers schrijft tegenwoordig voor onder andere weekkrant De Brug.

Oproep
Koelewijn sprak in zijn werkkamer over de eigenlijke roeping van een journalist, verslag doen en informeren. Dit dreigt heden ten dage, volgens Koelewijn, ten onder te gaan aan het ”consumentisme”, oftewel schrijven wat een lezer graag wil lezen.
Een andere dreiging voor degelijke nieuwsvoorziening is de commercialisering. In zijn boekwerkje, verkrijgbaar bij Readshop Bos Kampen (kampen@readshop.nl), doet Strengers een oproep tot het vastleggen van de Kamper pershistorie.
Het ontstaan van het Kamper Nieuwsblad en het Nieuw Kamper Dagblad wortelen in de oorlog toen het verzetskranten waren. De gemeente zou hiertoe bijvoorbeeld opdracht kunnen verstrekken aan een prehistoricus of een doctoraal student, zo suggereert de jubilerend journalist.


Strengers suggereerde Koelewijn na zijn pensioen het boekje te gaan lezen (foto: Maarten van Gemert)