Stichting Horeca Kampen vindt timing uitbreiding horeca ongepast

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Veel Kampenaren zien zich al met een drankje in de zon liggen op het nog aan te leggen stadsstrand aan de IJssel. Jimmy Croymans van de Koninklijke Horeca Nederland (Kampen) snapt dat, maar samen met veel van z’n collega’s baalt hij dat het gemeentebestuur kiest voor een uitbreiding van het aantal horecagelegenheden in de stad, midden in coronatijd. Stichting Horeca Kampen en de Koninklijke Horeca Nederland hadden juist gepleit voor een tijdelijke horecastop.

Croymans zou graag zien dat de gemeente tot een half jaar na de beëindiging van de coronamaatregelen geen nieuwe horeca toe had gestaan. In deze periode zouden door corona getroffen horeca-ondernemers zich dan kunnen herpakken, mogelijk ondersteund met andere maatregelen, zoals extra pandruimte of extra terrasruimte. Croymans wil benadrukken dat hij en z’n collega’s niets hebben tegen concurrentie. “De timing is nu alleen niet prettig, omdat we alle zeilen bij moeten zetten om hier door te komen.

”Croymans wijst er bovendien op dat in Zwolle al in januari gekozen is voor een rem op nieuwe horeca-ondernemers. “De tijdelijke stop maakt daar deel uit van een herstelplan, waar bijvoorbeeld ook kwijtschelding van precario deel van uit kan maken.” 

Ruim 80 procent van de aangeslotenen bij de Stichting Horeca Kampen is volgens Croymans voorstander van een soortgelijke horecastop in Kampen.Wethouder Geert Meijering zegt de oproep van de horeca te snappen en terughoudend te willen zijn. “Maar we willen de potentiële parels ook niet laten lopen. Dit is een langgekoesterde wens en bovendien een aanbod dat er nog niet is.

”De exploitatie van het stadsstrand lost meerdere problemen op voor de gemeente. De gemeente moest het strand schoonhouden en toezicht houden op de veiligheid. Dit gaat de ondernemer nu doen. Meijering: “Dat kost de gemeente geen uren en geen geld en bovendien levert het ook nog huur op die de ondernemer ons betaalt.” 

De huur van het strand is op jaarbasis 18.122 euro. Tot slot wordt met het stadsstrand voldaan aan een oproep van de gemeenteraad die via een motie van VVD en D66 pleitte voor een stadsstrand. 

De gemeente verleent de betrokken ondernemers onder voorwaarden toestemming voor gebruik van het stadsstrand nabij de stadsbrug. Dit geldt voor de duur van het toeristisch seizoen. Zij verwacht dat er in de zomer van 2021 nog veel behoefte is aan buitenrecreatie. “De anderhalvemeter-samenleving is waarschijnlijk dan nog van toepassing vanwege COVID-19.” Voor de lange termijn moet er een formele bestemmingsplanwijziging gedaan worden door de ondernemers waarbij bezwaar en beroep mogelijk is door inwoners.

Nick de Vries