Go-Ahead smijt DOS definitief in de afgrond

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN ? DOS Kampen is zaterdag gedegradeerd naar de tweede klasse. Eigenlijk geloofde bijna niemand nog in een wederopstanding van de ploeg van Guido Vlierhuis en dat gebeurde ook niet. Go-Ahead Kampen was met 1-2 te sterk. Die ploeg speelde zich daarmee definitief veilig en gaf daarmee DOS het beslissende zetje.

Wilde DOS nog ontsnappen aan degradatie, dan moest het zaterdag de derby tegen Go-Ahead winnen. Toch straalde DOS de absolute wil om te winnen niet uit. Dat gold ook voor Go-Ahead. Daarom zag het publiek geen derby vol passie en strijd, maar een wedstrijd die vooral in de eerste helft tam was. Het was echter zeker niet zo dat de voetballers van beide ploegen hun best niet deden, maar veel risico's werden niet genomen.

In de eerste helft waren de beste kansen voor Go-Ahead. Al in de 1e minuut snelde Arjan Wiegers vanaf rechts richting DOS-keeper Demi Loet-Loetoer. Zijn voorzet was echter ondermaats. Drie minuten later nam Madih Doufikar uit de draai het DOS-doel onder vuur. Loet-Loetoer bracht redding. In de 5e minuut was DOS voor het eerst gevaarlijk. Matthijs Winters was dicht bij succes, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Nadat Doufikar na ruim een kwartier uit een moeilijke hoek net naast schoot, kwam DOS na krap een half uur spelen goed weg, toen Kevin Smit de buitenkant van de paal raakte.

DOS kende in het laatste kwartier voor rust drie gevaarlijke momenten. Lenhard de Velde raakte in kansrijke positie de bal echter niet goed. Even later kreeg Go-Ahead-keeper Tim Noordman een vrije bal van DOS niet onder controle. Dit liep net goed af voor Go-Ahead. Vlak voor rust snelde Jorik Schuur alleen af op het vijandelijke doel, maar André Timmerman kon net op tijd ingrijpen. Aan de andere kant bracht Loet-Loetoer redding op een schot van Doufikar in de korte hoek en kon Emiel Diender op de doellijn redding brengen op een omhaal van de sterk spelende Kevin Smit. In blessuretijd voorkwam Loet-Loetoer dat DOS met een achterstand de rust in ging, bij een kans voor Nick Bakker.

Na rust was de eerste kans voor DOS. De Velde kopte naast. Daarna raakte Smit namens Go-Ahead de lat en schoot Wiegers naast. DOS kon Go-Ahead in de eerste helft nog in bedwang houden, maar dat veranderde in de tweede helft. Go-Ahead zette een tandje bij en kwam in de 71ste minuut op voorsprong. Jurrian Zandbergen kreeg even teveel ruimte en kopte raak. Een minuut later besliste Go-Ahead het duel. Doufikar ontsnapte en zag de uitgelopen Loet-Loetoer op zijn weg. Hij wipte de bal over de keeper heen en schoof de bal vervolgens i n he doel. Daarna had Go-Ahead controle. Toch kwam DOS in de slotfase nog terug. De geheel vrijstaande De Velde schoot raak. Het maakte geen extra krachten los bij DOS. Verder dan een schuiver van invaller Jorian Wellenberg (naast) kwam het niet. Bij het andere doel voorkwam Loet-Loetoer de 1-3 van Smit.