Afbeelding
Unsplash

Eigenaar paviljoen Hanzezicht: ‘waarom zijn ze niet in gesprek gegaan?’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(van onze verslaggever)
ZWOLLE/KAMPEN – De eerste ervaringen van paviljoen Hanzezicht zijn na de opening een paar weken geleden niet positief voor een omwonende. Lawaai, geluid en geur van de afzuigkap, en de verwachte parkeerproblemen. ‘Dat hoor ik voor het eerst, waarom zijn ze niet naar mij toegekomen’ reageert eigenaar Bart-Jan Gardebroek.

Omwonenden en de Natuurvereniging IJsseldelta hebben een kort geding aangespannen tegen de tijdelijke vergunning die is afgegeven voor paviljoen Hanzezicht op het stadsstrand in Kampen. Ze willen er liever vandaag dan morgen een hek omheen om de situatie te bevriezen, totdat hun bezwarenprocedure bij de gemeente en het waterschap is afgehandeld.

De vergunning is afgegeven voor twee jaar, voor het laagwaterseizoen van april tot en met oktober, en van acht uur ’s morgens tot middernacht. Daarna moet een evaluatie volgen, om te bezien of de vergunning mogelijk permanent kan worden. De bezwaarmakers vrezen dat het dan zo ongemerkt kan overgaan in een definitieve situatie. ‘Er is dan een gewenning in Kampen opgetreden’, zegt hun advocaat Rob Wertheim. ‘Het is bij ons over de schutting gegooid’, zegt de bewoner.

De natuurvereniging maakt bezwaar omdat de activiteiten in beschermd natura-2000 gebied plaatsvinden. Ze vreest voor bedreiging van diersoorten door toegenomen recreatiedruk. ‘Ik hoor van leerlingen dat ze uitwijken naar een verderop gelegen strandje, waarmee het gebied van recreatie wordt uitgebreid’, zegt Bart Zeven, een docent.

Wat betreft eventuele geluidsoverlast stelt de gemeente dat er in de vergunning een norm als voorwaarde is gesteld: als die overtreden zou worden is dat een kwestie van handhaving. In het begin parkeerden mensen nog wel eens op de dijk, maar daar is op gehandhaafd, door middel van boetes. Bezoekers wordt erop gewezen dat ze kunnen parkeren bij het station.

Het waterschap heeft geen bezwaar, omdat bij eventueel aankomend hoog water in  het zomerseizoen, de boel binnen vier dagen kan worden afgebroken.

Als er overlast wordt ervaren, hoor ik dat graag, stelt de eigenaar van het strandpaviljoen. ‘U bent niet één keer ingegaan op mijn uitnodiging om in gesprek te gaan’. Hij zegt dat hij één keer de muziek wat harder heeft gezet. Dat was tijdens de storm, toen de parasols over het terrein vlogen en zijn personeel erg bang was. Om ze af te leiden.

De rechter doet over twee weken uitspraak over een eventueel tijdelijke stop.

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 6 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 15 uur geleden