Hier loopt Willemieke voorop met Lindy en Hanneke daarachter
Hier loopt Willemieke voorop met Lindy en Hanneke daarachter (foto: Jan Pieter Meijer)

Donaties welkom in strijd tegen mensenhandel en dwangprostitutie met Muskathlon THDV

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Vijf vrouwen uit Kampen, IJsselmuiden en Kamperveen hebben begin juni meegedaan aan de Muskathlon Nederland 2021. Zij zamelden geld in voor Tot Heil des Volks (THDV), een organisatie die strijdt tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel. Een indringende week over dit onderwerp met zeventien deelnemers werd afgesloten met een sportieve uitdaging.

Volgens THDV zijn juist in Nederland, waar vrijheid en gelijkwaardigheid gelden als kernwaarden, talloze vrouwen slachtoffer van mensenhandel, gedwongen prostitutie en geweld. Om sportief in actie te komen, meldden zich mensen uit heel Nederland aan voor de THDV Muskathlon. Elke deelnemer probeert € 10.000 bijeen te brengen om vier prostituees te helpen aan ”werk, wonen en waardigheid”. Nog niet iedereen heeft dit gehaald. Men kan nog tot maandag 5 juli doneren.

Muskathlon
Over de hele wereld worden Muskathlons georganiseerd. Afgelopen weekeinde werd de Muskathlon@home, met Janske Visscher als Kamper deelneemster, afgesloten. Zij fietste 100km voor Open Doors door Zeeland, op een OV-fiets zelfs. In Nederland kun je kiezen uit wandelen, fietsen of hardlopen. Buiten Nederland is bergklimmen een vierde sportieve optie en uitdaging.
De Muskathlon wordt georganiseerd door ’De 4e Musketier’ (4M), van oorsprong een mannenbeweging. Sinds een aantal jaar is er ook een vrouwentak, genaamd Arise, onder leiding van Nadine de Vos die ook mee deed aan de THDV Muskathlon.
4M en Arise strijden voor gerechtigheid. Daarvoor heeft Jesse van Melle de Muskathlon in het leven geroepen, onder zijn leiding. De Muskathlon is een ultieme, sportieve uitdaging waarbij de deelnemers een significante bijdrage leveren aan de strijd tegen onrecht. De goede doelen zijn projecten van de samenwerkende partners Compassion, Open Doors en THDV.

Marathon
De eerste Muskathlon in Nederland organiseerde 4M samen met THDV in achtereenvolgens Zwolle, Groningen en Amsterdam van vrijdag 28 mei tot en met vrijdag 4 juni waarbij donderdag 3 juni de sportieve prestatie werd geleverd. De Kamper dames legden met een groep een halve marathon af. Vijf deelnemers liepen een hele marathon, drie wandelden 63km en acht Muskathleten fietsten 120km.
Vanuit gemeente Kampen deden Willemieke Doornenbal en Rita van der Velde mee samen met Hanneke van Es, Lindy Hofman en Anne-Marije van Tongeren. Ze hadden zich individueel ingeschreven en gingen bij aanvang voor een week samen met de andere deelnemers de Muskathlonbubbel in.

Rachab
Willemieke was via ’Orange the World’ en de persoon van Rachab in het bijbelboek Jozua bij de Muskathlon uitgekomen. Aan het bijbelboek Jozua 2 ontleent het Scharlaken Koord, die zich binnen THDV inzet voor hulpverlening aan prostitués, haar naam.
De uitdaging was ”zowel fysiek als mentaal zwaar” pittig volgens Willemieke. Op haar persoonlijke Muskathlonpagina vertelt ze dat ze ”kracht van God kreeg” en ”gelukkig een hardloopmaatje vond”. Voor Hanneke was het de vierde Muskathlon: „Het vuur gaat aan en dooft niet want het is enorm motiverend omdat je verschil kunt maken.”

Willemieke vertelt er meer over in een reportage op het YouTube-kanaal van Kamper Nieuws. Op www.Muskathlon.com/nl-nl/deelnemers zijn alle persoonlijke pagina’s te vinden voor een donatie. Volgend jaar hopen ze op nog meer deelnemers om met THDV te strijden voor het doorbreken van de keten van gedwongen prostitutie en mensenhandel.


De vijf Kamper deelneemsters aan de Mukathlon Nederland 2021 (foto: Maarten van Gemert)