Bredewold (r):
Bredewold (r): "Die Chiellini vreet zo'n beetje de doelpaal er nog bij op." Foto: Gerard Meijeringh

‘EK-finale Italië-Denemarken zou een sprookje zijn’

· leestijd 3 minuten Sport

KAMPEN - Het EK is verder gegaan zonder Oranje en inmiddels zijn ook Frankrijk, Duitsland, België en Portugal naar huis. Wie gaat er vandoor met de winst en wie wordt de nieuwe bondscoach van Nederland? Even bijpraten met de analisten Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold.

Vorige week maandagmiddag spraken we Hans van Dijkhuizen voor het laatst. Het was de dag waarop Frankrijk verrassend werd uitgeschakeld door Zwitserland. 

Verrassend

“Er is een boel gebeurd in een week. Aan de ene kant van het schema heb je Engeland-Denemarken. Een van deze twee ploegen haalt de finale. Dat vind ik verrassend. Dat is uiteraard ook de uitschakeling van Frankrijk. Nu hoor je dat er van alles heeft gespeeld in de selectie. Bij een EK of WK moet alles goed zijn, dan kun je ver komen. Lukt dat niet, dan ga je eraf, want de verschillen zijn klein”, aldus Van Dijkhuizen. 

Tot het gaatje 

Bredewold was zaterdag onder de indruk van Engeland. “Het is een stabiel en sterk elftal. Ik heb ervan genoten. Het eerste doelpunt tegen Oekraïne viel heel vroeg. Daar teerden ze op. Toen lieten ze Oekraïne komen. Dat was precies in hun straatje. Voorin liepen de Engelsen zich helemaal krom, ze gingen tot het gaatje, ongelooflijk. Als je kijkt naar het begin van het EK, dan heeft Engeland zich geweldig in het toernooi gevochten. Ik heb genoten van de spelopvatting van Engeland. Ze laten elkaar niet de steek en ze gaan voor elke bal. Voorin hoeft het niet altijd met een trucje. Dat is het verschil met Nederland. Bij Engeland gaan ze bij balverlies als een speer weer terug en zie je pressing in elke linie.”
Engeland speelt in de halve finale tegen Denemarken. Bredewold denkt dat het spel van Denemarken Engeland wel ligt. “Engeland laat Denemarken komen en gaat proberen om direct weer toe te slaan. Aan de andere kant blijft Denemarken wel een lastige tegenstander. Er zit creativiteit in en het is een leuk elftal om te zien. Ze zijn niet zo fysiek als de Engelsen, maar er zit wel mentaliteit en moraal in. Ik verwacht een mooie wedstrijd.”

Sprookje 

Ook Van Dijkhuizen is onder de indruk van de Denen. “Samen met Italië heeft Denemarken het leukste voetbal gespeeld. Qua voetbal zou de finale Italië-Denemarken leuk zijn. Als je bedenkt wat er met Eriksen is gebeurd, zou dat een sprookje zijn, maar het zou best kunnen gebeuren. Denemarken zit in een flow.” 

Italië favoriet

Bij zowel Van Dijkhuizen als Bredewold blijft Italië, dat het in de halve finale moet opnemen tegen Spanje, de favoriet. “Italië speelt goed en maakt een goede kans op de eindoverwinning. Dat heb ik altijd al gezegd en dat blijft zo. Spanje heeft geen goede poule gedraaid. Sinds dat Busquets erbij is gekomen, is het beter gaan lopen, maar tegen Zwitserland zijn ze wel door het oog van de naald gekropen. Ik schat Italië hoger in”, zegt Van Dijkhuizen. 

Bredewold sluit zich daar bij aan. “Italië blijft mijn favoriet. De ploeg is zo sterk. Die Chiellini vreet zo’n beetje de doelpaal er nog bij op. Verdedigend zit het gigantisch goed in elkaar en ze zetten ook veel druk op de tegenstander. Italië heeft zich ook geweldig voorbereid. Wij zakten door de knieën omdat het te warm was. Daar heeft Italië geen last van. Ik gok op de finale Engeland-Italië. Dan gaan we nog wat beleven. Dat kan alle kanten op.”

Nieuwe bondscoach

Wat voetballend Nederland erg bezighoudt is wie de vrijgevallen functie van bondscoach bij Oranje gaat invullen. “Het zou fantastisch zijn als Van Gaal het zou worden. Aan de andere kant is het best triest dat je afhankelijk bent van iemand van bijna 70 jaar”, vindt Van Dijkhuizen. 

Ook Van Bronckhorst wordt genoemd als kandidaat. “Hij is met Feyenoord kampioen geworden. Dat is een hele prestatie. Maar het is niet een door de wol geverfde trainer in het buitenland. Toch zou het me niet verbazen als de KNVB bij Van Bronckhorst uit gaat komen”, aldus Van Dijkhuizen. 

En een buitenlandse coach? “Dan zit je met het salaris. Guardiola verdient bij Manchester City bijna twintig keer zoveel als een bondscoach in Nederland. De Deense bondscoach (Kasper Hjulmand, red.) wordt ook genoemd. Maar als de KNVB een buitenlandse coach aanstelt, dan kun je je afvragen wat de Nederlandse coaches niet goed doen. Maar ik laat het aan de wijze heren over.” 

“Ik denk dat ze bij een buitenlandse coach terechtkomen”, denkt Bredewold hardop. “Van Bronckhorst is veel te slap en Bosz moet je losweken. Dat kost veel geld. Ten Cate wil niet en Van Gaal doet het ook niet. Daar is teveel ophef over. De ene helft wil hem wel en de andere helft in Nederland niet.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41