Raadspraat: Bestuursverantwoordelijkheid en het verkeerscirculatieplan
Raadspraat: Bestuursverantwoordelijkheid en het verkeerscirculatieplan Deze editie van Raadspraat is geschreven door Beent Keulen

Raadspraat VVD: Wensen voor de begroting 2022

· leestijd 1 minuut Algemeen

“Kampen een stad met veel economisch, ecologisch en recreatief perspectief, je moet het wel zien en dan doen”. Inleidende woorden van Harry Bruins (VVD) tijdens zijn algemene beschouwingen over de wensen begroting 2022. 

Hij noemde de volgende punten
Mogelijk meer budget om activiteiten en evenementen na Corona te organiseren; Geen extra verhoging OZB voor organisaties, bedrijven en verenigingen;  Meer uitgifte kavels voor woningbouw; Extra bouwkavels voor jongeren en senioren; Uitbreiding ambtelijke capaciteit. Prima, als daarmee daadwerkelijk versneld vergunningverlening wordt gerealiseerd; Meer parkeergelegenheid aan de rand van de stad, daarom in 2022 een aanvang maken met de herontwikkeling van Bolwerk-Buitenwacht; Vervolg inzet op een veilige leefomgeving en veilig gevoel in de stad, dorp, bedrijventerreinen en platteland.

Het is nu een uitdaging voor het college van Burgemeester en Wethouders deze wensen te verwerken in de begroting van 2022. Deze begroting wordt in november aangeboden en vervolgens in de raad behandeld en vastgesteld.

Stad weer open
“De stad gaat weer open, we maken een nieuwe start na Corona”.
De gemeenteraad heeft budget beschikbaar gesteld om activiteiten en evenementen te stimuleren. De VVD fractie is van mening dat het weer gezellig maken van en het vertoeven in de stad voor iedereen een wens is. Als meer budget voor dit doel nodig is, zal moeten worden nagegaan of dat mogelijk is.

OZB niet woningen
De VVD fractie heeft steeds aangegeven dat mocht de financiële ruimte er zijn, de extra aangekondigde verhoging OZB voor bedrijven en verenigingen in 2022 niet moet worden doorgevoerd. Dié ruimte is er wellicht nu. Het college zal hierin duidelijk keuzes moeten maken bij de presentatie begroting 2022.

Bedrijventerrein Haatland
De Industriële Club Kampen (IC) heeft plannen om met een verplichte reclamebelasting cameratoezicht voor het bedrijventerrein Haatland te financieren. Deze (extra) belasting zou moeten ingaan per 1 januari 2022. Wat is een reclame belasting? Een reclame belasting is een algemene belasting waarvan de opbrengsten vrij besteedbaar zijn. Reclame belasting kan bijvoorbeeld ingezet worden om ondernemersfondsen te vullen waarmee verbeteringen op bijvoorbeeld een bedrijventerrein, in dit geval cameratoezicht op het Haatland, te financieren. Tijdens de infoavond van de IC blijkt dat ondernemers méér willen dan alleen cameratoezicht. Het voorstel is parkmanagement incl. cameratoezicht te regelen. Hiervoor is aanzienlijk meer budget nodig. De gemeente zal door een herschikking van bestaande middelen financieel moeten bijdragen. Na het zomerreces zal de raad wellicht worden voorgesteld een verordening reclamebelasting voor het Haatland vast te stellen. De VVD fractie is van mening dat er voldoende draagvlak van de betrokken ondernemers moet zijn.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 15 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 17 uur geleden