Hans van Dijkhuizen (l) en Gerrit Bredewold
Hans van Dijkhuizen (l) en Gerrit Bredewold Foto: Gerard Meijeringh

Van Dijkhuizen en Bredewold: ‘Italië is de verdiende kampioen’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het EK voetbal zit erop. Zondag zagen we Italië in de finale winnen van Engeland na strafschoppen. Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold spreken van een terechte kampioen. “Ik heb het aardig voorspeld. “Italië, Italië, Italië. Dat is uitgekomen”, lacht Van Dijkhuizen. 

Hoog druk 

Aanvankelijk liet Italië zich verrassen door Engeland. Bredewold: “Engeland speelde met vier man op het middenveld. Daar had Italië geen kaas van gegeten. Natuurlijk zat er Engeland er gelijk goed in door de vroege 1-0. Engeland ging goed door en zette hoog druk. Italië was in de war en kwam in de eerste helft niet aan voetballen toe.” 

Sterk Italië

In de tweede helft nam Italië de regie over. “De fut was eruit bij de Engelsen. Italië hield de bal goed in bezit, dat is frustrerend voor de tegenpartij. Ik vond Italië in de tweede helft goed voetballen.” 

Van Dijkhuizen sluit zich daarbij aan. “Italië werd steeds sterker en dan valt die 1-1.” Bredewold. “Engeland was in de eerste helft supergeconcentreerd. Na rust oogde de ploeg moe en viel de concentratie weg. Dan zie je dat ze kleine foutjes maken. En ze konden geen druk meer naar voren zetten.”’

Penaltywissels 

In de verlenging werd niet gescoord, zodat penalty’s de beslissing moesten brengen. De Engelse bondscoach Southgate bracht vlak voor het einde van de verlenging Rashford en Sancho binnen de lijnen, omdat ze normaliter goed strafschoppen kunnen nemen. Dat pakte echter anders uit. Beide spelers misten. “Als je deze spelers inbrengt, is het wel handig als ze scoren. Het pakte faliekant verkeerd uit. Daarvoor verdient ook de Italiaanse keeper Donnarumma de complimenten. Hij pakte de laatste drie strafschoppen van de Engelsen. Hij is voor mij de speler van het toernooi”, aldus Van Dijkhuizen. 

Bredewold: “Het was niet slim van de Engelse bondscoach om die twee spelers zonder wedstrijdritme in te brengen voor de strafschoppen. Zij moesten koud tegen een bal aan trappen. Op een training lukt dat wel, maar een EK-finale is andere koek. De Italianen doen het met de spelers die ze hebben en als er andere spelers inkomen, gaan ze moeiteloos mee in het systeem. De Italiaanse trainer heeft dat goed in de smiezen gehad.”

Terechte kampioen 

Bredewold genoot best van de finale, maar was niet onder de indruk van het niveau. “Qua voetbal vond ik het niet zo spectaculair. Dan was Italië-Spanje een veel betere wedstrijd. Ik vind Italië de terechte kampioen. Ze hebben het beste voetbal gespeeld en bij de penalty’s waren ze zelfverzekerd.” Van Dijkhuizen: “Als je het hele toernooi bekijkt is de eindzege van Italië zonder meer verdiend.”

‘Matig EK’

Hebben we met z’n allen een goed EK gezien? “Ik geef een zes, maar dat komt vooral door dat Nederland al in de achtste finale wegviel. Dat was toch een teleurstelling. Maar ik heb me wel vermaakt”, aldus Van Dijkhuizen. Bredewold omschrijft het EK als ‘heel matig’. “Ik heb matig voetbal gezien, al waren er wel uitschieters. Het mooiste moment vond ik de penaltyserie in de finale. Dat was echt spannend. Maar ik vond het niveau niet van wat je ervan mocht verwachten. Ik heb nog een stukje gezien van de finale van de Copa América tussen Argentinië en Brazilië. Dat is voetbal. Je ziet zoveel liefde voor de bal, ze steken ‘m zo in de broekzak. Het lijkt wel of iedereen Messi is. Op het EK waren trucjes een incident, maar bij de Copa América zag je het aan de lopende band. Dan zit je op het puntje van je stoel.”

Louis van Gaal

Voor het Nederlands Elftal draaide het EK uit op een mislukking. Bredewold en Van Dijkhuizen zouden graag zien dat Louis van Gaal de nieuwe bondscoach wordt. “Hij is de enige die er discipline in kan brengen. Over zijn trainerskwaliteiten hoeven we het niet te hebben, die zijn hartstikke goed”, vindt Bredewold.
“Het is goed dat ze met hem praten, anders blijft het ze altijd achtervolgen waarom Van Gaal niet is benaderd. De KNVB wil een baas, dan heb je met Van Gaal de beste”, vindt Van Dijkhuizen. De vraag is hoe de vrouw van Van Gaal, Truus, erin staat, want de bekende trainer is met pensioen. “Opereren als bondscoach is een heel andere job dan clubcoach. Als hij in Liverpool gaat kijken bij Virgil van Dijk of in Barcelona bij Memphis Depay dan kan hij Truus gewoon meenemen. En in Nederland kan Truus gewoon naar de familie. De eerste assistent van Louis is al bekend. Dat is Truus, besluit Van Dijkhuizen met een lach.

Gerard Meijeringh