Jan Peter van der Sluis en Evelien van der Werff voor het Kamper inloophuis
Jan Peter van der Sluis en Evelien van der Werff voor het Kamper inloophuis (foto: Maarten van Gemert)

Evelien van der Werff bezoekt LeMKa tijdens sponsortocht voor steun bij kanker

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Een sponsortocht door heel Nederland, bracht Evelien van der Werff vorige week bij LeMKa. Ze sloot met het bezoek haar fietstocht van zes weken af langs de vijfenzeventig IPSO-inloophuizen in Nederland. Johan Witteveen kreeg als voorzitter van LeMKa haar nieuwste boek en wethouder Van der Sluis begeleidde Van der Werff tot de Stadsbrug op haar laatste etappe: naar huis oftewel naar Zwolle.

Met de sponsortocht langs de IPSO-inloophuizen, verspreid door heel Nederland, hoopt de ex-kankerpatiënte meer bekendheid te geven aan de inloophuizen voor mensen die geraakt zijn door kanker. Tevens brengt ze haar ”zelf-ontdekboek als gebruiksaanwijzing voor geluk” onder de aandacht. Dat ontstond spontaan tijdens een ‘’meditatie challenge’ met dank aan de zogeheten ’intelligente lockdown’.

Borstkanker

Tot zes jaar geleden had Evelien van der Werff (57) haar leven helemaal op de rit. Ze vloog de wereld over als stewardess bij de KLM, ze had al een keer borstkanker overleefd alsmede twee gebroken harten. Ze was gezond en had ook nog een eigen bedrijf. De tweede borstkankerdiagnose haalde dit alles onderuit.
Maar niet haar latrelatie van drie jaar inmiddels met een ”hele leuke collega in Amsterdam”. Zijn trouw zette haar aan het denken en tegelijk forceerde de lockdown rust in haar alweer drukke leven. Na vierendertig jaar besloot ze te stoppen met vliegen en een boek te gaan schrijven. Ze ging iets doen waar ze ook gelukkig van werd: de IPSO-inloophuizen voor mensen geraakt door kanker op de kaart zetten.

LeMKa

Bij de inloophuizen van IPSO wordt een luisterend oor geboden aan alle mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Brancheorganisatie IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) versterkt de inloophuizen zodat zij mensen met kanker en hun naasten psychosociale zorg op maat kunnen bieden. In Kampen is hiervoor eind 2012 stichting LeMKa (Leven Met Kanker) opgericht dat ontstaan was vanuit particulier initiatief.
Evelien van der Werff was dinsdag 25 mei haar sponsortocht gestart in Zwolle en bezocht maandag 5 juli ter afsluiting LeMKa aan de Noordweg in Brunnepe. Ze werd hartelijk ontvangen door voorzitter Johan Witteveen, wethouder Jan Peter van der Sluis en enkele vaste bezoekers. Ze vertelde kort over de sponsortocht en de diepe put in het verleden waaruit ze heeft moeten krabbelen.

Motivatie

De sterke motivatie van Evelien bracht haar tot de sponsortocht per fiets. Zoals bij LeMKa en andere IPSO-inloophuizen de motivatie, om de mensen bij te staan, groot is. De vrijwilligers zijn intrinsiek gedreven, bijvoorbeeld omdat ze zelf geconfronteerd zijn met kanker en een plek misten om te reflecteren en even te ontsnappen aan de medische molen.
Na het bezoek aan LeMKa fietste Van der Werff na zes weken terug naar Zwolle, uitgezwaaid door Witteveen en begeleid door Van der Sluis - tot de Stadsbrug.


Evelien van der Werff presenteert haar boek bij LeMKa (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 5 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 17 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57