Stefan Cop en Yvonne Oordijk in de museumwinkel van Stedelijk Museum Kampen
Stefan Cop en Yvonne Oordijk in de museumwinkel van Stedelijk Museum Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Kamper kunstenaars presenteren kunstwerkjes in Stedelijk Museum Kampen

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – De Kunstbrug slaat haar vleugels uit. Voor het eerst heeft de stichting samen met Stedelijk Museum Kampen (SMK) een project opgezet. Gezamenlijk hebben beide organisaties kunstenaars in Kampen uitgedaagd om een werkje te maken geïnspireerd door de vaak kleurrijke patronen van Christie van der Haak, die momenteel groots exposeert in het museum en bijbehorende synagoge.

Zestien Kamper kunstenaars hebben de handschoen opgepakt en kleine werkjes ingeleverd. Deze mochten niet groter zijn dan twee decimeter en moesten geïnspireerd zijn door ’Nouveau Deco – Every pattern has a meaning’ zoals de officiële naam van de expositie van Christie van der Haak luidt.

Wandverkoop
Jolanda Slurink en Yvonne Oordijk (SMK) openden de wand met de Kamper kunstwerkjes. Deze staat in de ontvangstruimte annex museumwinkel van SMK en is tot volgende week gereserveerd voor dit project. Daarna verhuizen de kunstwerkjes naar het raam en de vitrine.
Mirriam Bouwmeester (Kunstbrug) lichtte het projectidee toe waarna kunstenaars Stefan Cop en Annemarie Cilon vertelden hoe hun werk tot stand is gekomen. Met name de beperkte afmetingen vormden een uitdaging waaraan enkele kunstenaars inventief wisten te ontsnappen.
De werkjes zijn voor €75 per stuk te koop waarvan het grootste deel naar de kunstenaar gaat.

Gedurfd
Stefan Cop vindt het gedurfd hoe Christie van der Haak het museum en de vroegere synagoge heeft ingepakt. De kunstenaars mochten daarop aansluiten met maximala zes werkjes waaruit curator Yvonne Oordijk een keuze maakte voor de wand.
Annemarie Cilon heeft werkjes met een kunstzinnige QR-code gemaakt waarmee de toeschouwer (na scannen) naar internet wordt geleid waar Cilon uitgebreid over haar gekozen thema vertelt. Zo leggen de werkjes in het museum verbindingen naar binnen en buiten. Onder het mom: ”klein maar fijn”.


De deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling van kleine werkjes.(foto: Maarten van Gemert)