De IJsselkogge boven water.
De IJsselkogge boven water. Werry Crone Rijkswaterstaat

Gerrit Borrias: ‘Waarom zou je op afstand naar zo’n oud wrak gaan staan koekeloeren?’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Ingezonden brief Gerrit Borrias (reageren? masborrias.g@gmail.com)

In De Brug van 27 juli daagt raadslid Edward Boon van D66 de lezers uit een mening te geven over de toekomst van de IJsselkogge. Hieronder geef ik mijn mening weer. Voor wat het waard is.

Blijkbaar is er een bureau ingeschakeld. Dan weet je een paar dingen bijna zeker: Zulke bureaus dienen doorgaans schaterlachend dikke rekeningen in, die kritiekloos worden voldaan. Met de resultaten van zo’n onderzoek kun je als opdrachtgever nog alle kanten op, dus je schiet er veelal geen bal mee op. Ik begrijp sowieso niet waarom de onderzoeksopdracht mede inhoudt, een geschikte plaats aan te wijzen, waar de Kogge eventueel tentoongesteld zou kunnen worden. Als er één gremium is, dat daartoe meer is geëquipeerd, dan zou het nu juist het gemeentebestuur moeten zijn - college en raad, gesteund door het ambtelijk apparaat. Het onderzoek – zo dat al noodzakelijk is - zou zich kunnen richten op de exploitatie van het geheel, respectievelijk de haalbaarheid ervan. 

Ik onderscheid een paar verschillende invalshoeken:

Toeristisch aantrekkelijk?

Nog niet zo lang geleden was er in Ketelhaven een loods, waarin een scheepswrak tentoon werd gesteld dat uit de bodem van de drooggelegde nieuwe polder was uitgegraven. In historische zin niet vergelijkbaar met de IJsselkogge, maar dat weet de argeloze toerist niet. De toeristische belangstelling was er minimaal. Waarom zou je op afstand naar zo’n oud wrak gaan staan koekeloeren, waar je niet aan mag komen, terwijl er vlakbij een soortgelijke replica te bekijken valt, waar je op en in mag klimmen en zelfs een stukje op de IJssel varen. Veel aantrekkelijker toch? Een tentoongestelde oude IJsselkogge kan alleen interessant zijn als hij onderdeel is van een groter geheel, bijvoorbeeld de huidige Koggewerf. 

IJsselkogge als icoon van de stad?

Deze gedachte wordt opgeworpen in het stuk van raadslid Boon. Te veel eer! Een oud wrak als icoon? Kom op nou! Hoe je het ook wendt of keert, het blijft verloren gegane glorie. Sowieso is een icoon niet geschikt om de stad Kampen te promoten. Te eng begrip en niet alleen in letterlijke betekenis. Kampen heeft een aantal ‘highlights’ – aantrekkelijke, gezellige binnenstad, centrum van waterwegen voor plezier-en beroepsvaart, prachtig natuurschoon onmiddellijk rondom de stad en op korte afstand bossen en stranden om er maar een paar te noemen. Veel ‘kleinschalige’ industrie maar nauwelijks vervuilende bedrijvigheid.

Economie

Een tentoongestelde IJsselkogge kost geld. Veel geld. Nog afgezien van de investering, zijn er de jaarlijks terugkerende kosten, die niet gering zullen zijn. Er wordt gesproken over een grote glazen vitrine. Dat is lastig schoonhouden. Zo’n glazen hal moet worden verwarmd in de winter, gekoeld in de zomer en vanwege de conserveringseisen op constante vochtigheidsgraad worden gehouden, beveiligd tegen vandalisme etc. Verder personeelskosten, onderhoud van apparatuur en het object zelf en dat allemaal voor een bos hout uit vervlogen tijden, die pas gaat leven als je de moeite neemt er over te lezen. Jongelui vandaag de dag lezen niet meer, zij scannen een schermpje en vissen feilloos de informatie er uit die in hun wereld past. Om de IJsselkogge in die wereld te laten binnen varen is meer nodig. Ergens stelt de heer Boon de vraag of de gemeente hieraan moet meebetalen. In welke eeuw denkt dit raadslid te leven? Natuurlijk gaat dit de gemeente geld kosten. De feitelijke inkomsten uit toegangsgelden zullen bij lange na de kosten niet dekken, de gemeente is chronisch armlastig en heeft andere prioriteiten met wellicht meer maatschappelijk belang. De vraag tenslotte hoeveel het mag kosten kan niet zonder meer worden beantwoord. De gemeente dient een kosten/baten analyse op te stellen - nee, niet door een bureau, dat kan de afdeling financiën best zelf wel - zodat inzichtelijk wordt hoeveel geld erbij moet. Dat moet dan worden afgezet tegen andere kostendragers uit de toeristische portefeuille. Wellicht zal dan blijken dat het een heksentoer wordt om de zaak draaiende te houden.

In dat geval zou mijn mening zijn: laat die IJsselkogge lekker in Lelystad staan. Het schijnt dat zij hem wel graag hebben. Die hebben ervaring met ouwe schuiten die een schip van bijleg vormen: zie de Batavia. Dan hebben wij nog de replica en daar kun je op varen! Als er iets iconisch is voor de stad, dan is het varen! Daar heb je je icoon, Edward!

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17