De kledingrekken in de Weggeefschuur blijven op hun plek
De kledingrekken in de Weggeefschuur blijven op hun plek (foto: Maarten van Gemert)

Weggeefschuur draait door: voor, in èn na de vakantie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
IJSSELMUIDEN – Er gaan geruchten dat de Weggeefschuur in IJsselmuiden zou stoppen maar niets is minder waar. Sterker nog, de stichting blijft na en ook in de vakantie klaar staan voor mensen met weinig budget en/of zorg om het milieu. Wel blijft de gemeente, zoals ook voor de buren van de Voedselbank, een andere locatie zoeken.

Ook op de website benadrukt de Weggeefschuur dat een einde aan hun ”mooie werk” niet aan de orde is. Op maandag en vrijdag staan de deuren ’s middags open en op woensdag de hele dag. Spullen (mits in goede staat) kunnen op afspraak ook zaterdags gebracht worden. Er wordt trouwens nog een voorzitter voor het bestuur gezocht.

Doelgroepen
De Weggeefschuur Kampen is er voor hen die weinig te besteden hebben en voor inwoners van gemeente Kampen die uit zorg om het milieu kleding en spullen een tweede leven gunnen. Door het inzamelen wil de stichting mensen, die het moeilijker hebben, een steuntje in de rug geven en bijdragen aan duurzaamheid. Ook is er in de Weggeefschuur altijd ruimte om een koffie of thee te komen drinken.
Er worden verschillende spullen aangeboden in de Weggeefschuur, zoals kleding, schoenen, textiel, modeaccessoires en speelgoed dat in een tas past. Soms worden ook kleine andere spullen aangeboden tegen een kleine prijs, bijvoorbeeld voor iemand die een kadootje zoekt.
Een afspraak maken is niet (meer) nodig. Wel wil het bestuur van de Weggeefschuur dat er nog gewinkeld wordt met een mandje. In de winkel mogen vier personen tegelijk rondsnuffelen.

Behoefte
De Weggeefschuur voorziet in een behoefte. Eind 2013 begon Debby Klooster de Weggeefschuur achter het huis van haar ouders aan de Noordweg. Toen ze moest stoppen om gezondheidsredenen, wilden de vrijwilligers graag doorgaan. De stichting had haar bestaansrecht bewezen. Honderden gezinnen uit Kampen en omgeving hebben inmiddels een zogenoemde strippenkaart waarmee ze spullen mee mogen nemen tot de kaart vol is.
Toen Debby Klooster begon aan de Noordweg in een schuur achter het huis van haar schoonouders, viel haar de schaamte aan de ene kant op en de vrijgevigheid aan de andere kant. Vier jaar later verhuisde de Weggeefschuur naar een leegstaande school aan de Zandbergenstraat in IJsselmuiden. Daarheen werd ook de Voedselbank gedirigeerd waarmee beide voorzieningen van elkaar de vruchten kunnen plukken.

Locatie
Officieel is sprake van een tijdelijke locatie want de oude school staat op de nominatie om gesloopt te worden. Zoals ook elders in de gemeente, geeft het gemeentebestuur voor open plekken in de bebouwde kom veelal de regie aan projectontwikkelaars die zoveel mogelijk appartementen op de plek proberen te realiseren.
De discussie over verplaatsing van de Voedselbank en de Weggeefschuur duurt voort. Geruchten kunnen weggewuifd worden over een eventueel einde van beide voorzieningen. Hun (voort-)bestaan staat niet ter discussie.


De Weggeefschuur draait op vrijwilligers (foto: Maarten van Gemert)