Afbeelding
schermafdruk Youtube

ChristenUnie stelt vragen over lozing fosfine op IJsseloog

Algemeen

REGIO - De Flevolandse fractie van de ChristenUnie heeft maandag 9 augustus schriftelijke vragen gesteld aan het college over de lozing van het giftige gas fosfine in het IJsseloog. Op 6 augustus maakte de NOS namelijk bekend dat het de bedoeling is om het giftige gas fosfine, dat zich bevindt in de scheepsruimen van 3 binnenvaartschepen die in Utrecht, Zwolle en Veghel zijn stilgelegd, te lozen op het kunstmatige eiland in het Ketelmeer, bekend als het IJsseloog.

Fosfine wordt toegepast om ongedierte in scheepsruimen te bestrijden en om zo de lading te beschermen. Het wordt ook wel rattengif genoemd. Al in zeer kleine concentraties kan dit gas zeer schadelijk voor de gezondheid zijn en zelfs dodelijk. Om die reden zijn de schepen ook stilgelegd. 

De ChristenUnie schrok van het bericht dat het gas geloosd kan gaan worden in het IJsseloog en daarom heeft de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten om duidelijkheid te krijgen over deze kwestie. De fractie wil weten of er toestemming is gegeven voor de lozing en of duidelijk is welke mogelijk schadelijke gevolgen deze lozingen zullen hebben voor mens, dier en natuur. Ook wil de ChristenUnie weten of het college verwacht dat deze berichten de beeldvorming rond het Ketelmeer beïnvloeden en dan specifiek of dit negatieve gevolgen voor de toeristische sector zal kunnen hebben. Bij het IJsseloog is een ankerplaats voor vaartuigen waarvoor lozing mogelijk ook schadelijke gevolgen zou kunnen hebben.