Lees in De Brug van volgende week een interview met dit veteranenechtpaar uit Kampen
Lees in De Brug van volgende week een interview met dit veteranenechtpaar uit Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Zowel Veteranendag als herdenking bij Indiëmonument op zaterdag 28 augustus

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Zowel de blijk van erkenning en waardering naar veteranen op Veteranendag als de herdenking van de gevallenen tijdens de bevrijdingsoorlog in Nederlands-Indië organiseert gemeente Kampen volgende week zaterdagmiddag in en bij respectievelijk de Bovenkerk en het Indiëmonument in het Stadspark.

Afgelopen zondag werd de bevrijding van Nederlands-Indië gevierd op 15 augustus 1945. Nederland kwam als koloniale macht in verzet tegen de vrijheidsstrijd van Soekarno met zogeheten politionele acties. De Nederlandse militairen uit Kampen en IJsselmuiden, die daarbij sneuvelden, worden herdacht met het zogeheten Indiëmonument.
De Veteranendag vindt één keer in de vijf jaar plaats en lokaal eert de gemeente daarmee de Nederlandse militairen uit Kampen en IJsselmuiden die nu en in het verleden vochten voor de vrijheid, in Nederland en daarbuiten. Tegenwoordig betreft het veelal oudgedienden en actief dienenden die op missie zijn geweest.

Indiëmonument
De herdenking bij het Indiëmonument in het Stadspark begint om 13.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Bort Koelewijn. In een persbericht spreekt de gemeente over 71 militairen en burgers uit Kampen en IJsselmuiden die omkwamen in Oost-Azië oftewel tijdens de Japanse bezetting van, en de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog in, Nederlands-Indië, van 1942 tot 1945 respectievelijk van 1945 tot 1949.
Op het Indiëmonument is recent de naam van KNIL-militair A.R.W. de Vries toegevoegd, waarover De Brug eerder schreef naar aanleiding van een onderzoek van HV Jan van Arkel. De reden dat de naam van deze Indiëganger miste, is ongewis. De gemeente sluit ontdekking van vergelijkbare omissies in de toekomst niet uit.

Veteranendag
Gebruikelijk vindt de Veteranendag om de vijf jaar plaats. Eerdere edities waren er in 2011 en 2015 en vorig jaar ging de Kamper Veteranendag niet door. Dit jaar wordt het programma opgesplitst.
Volgende week zaterdag is de ontmoetingsdag waarop burgemeester Koelewijn alle Kamper veteranen vanaf 15.00 uur welkom heet in de Bovenkerk. Een grote fototentoonstelling zal de afwezigen representeren en het gebruikelijke concert wordt vervangen door de ’veteranen top 50’.
Het concert volgt in april volgend jaar en zal door de Broederband worden verzorgd. Een select gezelschap van Kamper inwoners zal in de gelegenheid worden gesteld dit concert bij te wonen, aldus de gemeente.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.