Afbeelding

Raadspraat: Zijn we op de goede weg?

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Een jaar geleden ging de nieuwe gemeenteraad aan het werk. GroenLinks zette bij de verkiezingen in op een groen, sociaal en (h)eerlijk Kampen. Zijn we op de goede weg?

We zijn een stap dichter bij groen in Kampen door de streep die de Raad van State zette door het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. GroenLinks voelt zich door deze uitspraak gesteund in zijn bezwaren tegen woningbouw over de Zwartendijk. Is het enkel reden om te juichen? Nee, want financieel nam Kampen een enorm risico met dit bouwplan.
Hoewel er nog geen toestemming is voor de blauwe bypass wordt intussen kostbare natuur vernietigd en verjagen zware machines nestelende weidevogels. Het college noemt dat ?omkeerbaar' en handhaaft niet. Voor onze veiligheid is deze haast niet nodig. Onbegrijpelijk dat het gebied toch al zo op de kop gaat.

Sociaal
Het Rijk heeft taken voor jeugdzorg, WMO en participatie bij de gemeenten neergelegd. De gemeente krijgt daarmee een enorme verantwoordelijkheid. Zorg en begeleiding moeten goed geregeld blijven. Voor GroenLinks betekent dat: mensen krijgen de zorg die ze nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Voor zover mogelijk regelen ze dit zelf, waar nodig springt de gemeente bij.
GroenLinks is volop in gesprek met mensen en organisaties die te maken hebben met deze veranderingen. De brief die de gemeente stuurde over afschaffing van eenvoudige huishoudelijk hulp, HH1, leidt tot onzekerheid en paniek. De gemeente heeft de regeling voor HH1 nog niet op orde, maar voert toch al keukentafelgesprekken. De informatie die daar wordt gegeven, blijkt vaak onduidelijk en onvolledig. Mensen zetten nu HH1 stop uit angst voor hoge kosten. Eén ding is zeker: zo gaat het niet goed!

(H)Eerlijk
Eerlijk is: eerlijk delen. Zo leven dat er ook een leefbare aarde is voor de generaties na ons. Daarom wil GroenLinks schone energie, slim gebruik van ruimte, goed OV. Daarom hebben we bezwaar tegen een tweede Zuiderzeehaven en vliegveld Lelystad.
Eerlijk is ook: iedereen kan meedoen, ook aan sport en cultuur. Wie dat kan, betaalt zelf. Wie een kleine beurs heeft, krijgt een tegemoetkoming in de kosten.
En heerlijk Kampen? Kampen heeft een prachtige oude binnenstad en een schitterend buitengebied. Daarom ben ik blij met (h)eerlijke fietsroutes, herinrichting rond station Kampen en eindelijk een plan voor Bovenhavenstraat. Onlangs mijmerde ik met een kunstenares over kansen om Kampen sprankelender en verrassender te maken. Wat zou het goed zijn als we meer ruimte én werk zouden geven aan de kunstenaars die onze gemeente rijk is."