Afbeelding

Verbijstering om vijfde inbraak manege

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? ?Het is niet te filmen?, zegt secretaris Betty Bartels van Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden (SPGIJ) als ze maandagmiddag de telefoon opneemt. Ze is net terug van de manege van SPGIJ die zaterdagmorgen vroeg voor de vijfde keer in haar historie doelwit was van een inbraak.

?Dat terwijl er helemaal niets valt te halen. We hebben hier geen geld. Contributie betalen onze leden via de bank en koffie en thee zijn gratis omdat we werken met tachtig vrijwilligers. Zonder hen kunnen we niet bestaan.?
?Gefilmd' wordt er overigens wel. Op de dag dat deze Brug verschijnt (dinsdag) staat er 's middags een afspraak gepland met een cameraploeg van Hart van Nederland. ?De Telegraaf hadden we ook al aan de lijn, terwijl we die niet hebben benaderd.? De media-aandacht komt Bartels wrang genoeg niet verkeerd uit. ?Ik hoop dat het soort mensen dat dit doet ook een krant leest en gaat beseffen dat er bij ons geen geld ligt te wachten.?

De omvang van de schade is nog niet bekend, maar alleen de geforceerde voordeur is al een behoorlijke schadepost weet Bartels. ?Die is computergestuurd met een motor erin. De ene gehandicapte sporter gaat zelf in een rolstoel naar binnen, de andere wordt naar binnen gereden, maar in beide gevallen mag de automatische deur niet te snel weer dichtgaan. Vandaar. Zaterdagmiddag is er een monteur geweest om het weer te maken.? In totaal zijn vijf deuren beschadigd, in twee ervan is een gat geschopt. Ook (archief)kasten moesten het ontgelden.

Waanzin, aldus Bartels. Nog afgezien van de materiële schade is de impact bij de sporters enorm. Bartels: ?Onze cliënten vallen we hier zo min mogelijk mee lastig. Velen begrijpen niet waarom de manege van binnen met linten is afgezet en waarom ze niet naar binnen mogen. Ze zitten verweesd voor zich uit te staren in de kantine. Iemand met autisme heeft structuur nodig en voor zo iemand is het heel vervelend als iets te laat begint. Aan mensen met een meervoudige handicap valt dit helemaal niet uit te leggen. Heel triest dat deze groep er de dupe van wordt.?

Een andere, vervelende, bijkomstigheid is dat het geplande jubileumfeest in juni (dan bestaat de vereniging dertig jaar) mogelijk in een uitgeklede variant plaatsvindt. ?De verzekering zal het wel vergoeden, maar je eigen risico ben je kwijt. Daarnaast moet je een aantal extra zaken regelen en bekostigen. Je wordt altijd minder van een inbraak. Jammer, want we bedanken graag onze vrijwilligers. Sommigen van hen steunen ons al meer dan 25 jaar.?