Afbeelding
Aangeleverd

Kunt u zelf uw schoorsteen vegen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Hebt u een schoorsteen en wilt u er tijdens de donkere en koude avonden in de komende maanden van kunnen genieten? Dan is het belangrijk dat u uw schoorsteen regelmatig veegt. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat er op den duur een schoorsteenbrand ontstaat. Meer dan 50% van alle branden heeft te maken met een schoorsteenbrand. U kunt ervoor kiezen om uw schoorsteen zelf te vegen of u kunt het door een schoorsteenveger laten doen.

Kunt u zelf uw schoorsteen vegen?

Hebt u een schoorsteen en wilt u hier de komende maanden heerlijk van genieten tijdens de donkere en koude avonden? Dan is het belangrijk dat u regelmatig dat u uw schoorsteen reinigt. Als u dit namelijk niet doet, dan loopt u het risico dat u na verloop van tijd een schoorsteenbrand krijgt. In meer dan 50% van alle branden gaat het om een schoorsteenbrand. U kunt ervoor kiezen om zelf u schoorsteen te vegen of u kunt dit laten doen door een schoorsteenveger.

Kunt u zelf uw schoorsteen vegen?

 Op zich kunt u zelf uw schoorsteen vegen, maar als u hiervoor kiest dat is het belangrijk dat u het volgende realiseert:

  • In de meeste gevallen moet u het dak op. Het is belangrijk dat u een stabiele en stevige ladder hebt, zo verkleint u de kans op een ongeluk. Zorg ervoor dat u de ladder stevig op de grond plaats, zorg ervoor dat de ladder gezekerd kan worden aan het huis. Zodoende kan de ladder niet omvallen. Daarnaast is het belangrijk dat u geen hoogtevrees hebt. U wilt namelijk niet zittend op de nok erachter komen dat u hoogtevrees hebt en dat u niet meer naar beneden durft.
  • Ook moet u weten hoe u het rookkanaal van de schoorsteen op de juiste wijze reinigt, zodat u de schoorsteen veilig kunt blijven gebruiken.
  • Maak gebruik van juiste middelen, bijvoorbeeld een reinigingsblok of schoorsteenveegset. Een reinigingsblok hoeft u alleen maar in de haard te plaatsen en aan te steken, en dit is wat je nodig hebt. Bij het verbranden van het reinigingsblok komen bepaalde stoffen vrij die de roetlaag in het rookkanaal losmaken. Met de schoorsteenveger kunt u de schoorsteen van boven naar beneden of van onder naar boven reinigen. Van buitenaf werkt het soepeler en kun je het stof in de leefomgeving beter afschermen. Nadeel is dat je hiervoor het dak op moet.

Als u geen goede ladder hebt, of als u niet genoeg kennis hebt van wat u moet doen, is het een betere optie om het werk uit te besteden aan een schoorsteenveger.

Waarom een schoorsteenveger inhuren? 

Een bekwame schoorsteenveger weet door zijn ervaring precies hoe hij te werk moet gaan, en voert de reiniging op de juiste manier uit. Zo bent u er zeker van dat uw schoorsteen weer schoon is, en dat u beter beschermd bent tegen een schoorsteenbrand en ook tegen CO-vergiftiging. Wist u trouwens dat sommige schoorsteenvegers een onderhoudscontract aanbieden? In zo’n contract spreekt u af wanneer de schoorsteenveger uw schoorsteen zal komen schoonmaken.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00