KHC drukt DOS Kampen nog dieper in degradatiemoeras

KAMPEN ? KHC heeft zaterdag de derby tegen DOS Kampen met 3-1 gewonnen. Door deze zege is KHC hard op weg naar handhaving in de eerste klasse D. De ploeg van trainer Herman Oosterhaar staat op een zesde plaats, maar helemaal veilig is KHC nog niet. Het verschil met de rode streep bedraagt zes punten. Voor DOS Kampen begint het er heel somber uit te zien. De ploeg is op de laatste plaats terechtgekomen en zal komende zaterdag moeten winnen om de kans op handhaving nog levend te houden.

DOS begon goed aan de wedstrijd, maar het eerste gevaar was voor KHC. Een doelpunt werd afgekeurd wegens het aanvallen van DOS-goalie Demi Loet-Loetoer. In de 5e minuut claimde DOS een strafschop, omdat er hands zou zijn gemaakt in het strafschopgebied. De arbiter liet echter doorspelen.

Na zo'n tien minuten kwam KHC beter in de wedstrijden. Dat leidde tot schoten van Tom Diender en Burak Alp. In de 17e minuut viel de 1-0. Na een vrije bal van Kevin Isidora schoot Leroy Knol in de rebound raak. KHC was voor rust veel feller dan DOS Kampen, dat werd afgetroefd. De poelenten liepen in de eerste helft echter nog meer schade op. Dat was vooral te danken aan de neutrale assistent-scheidrechter. Bij een aanval van KHC zocht de doorkomende Tom Diender Wim Snippe op. Die kreeg vervolgens van de scheidsrechter zijn tweede gele kaart. De grensrechter had echter gevlagd voor buitenspel, maar liet dat niet aan de scheidsrechter weten. Daardoor kon Snippe het veld verlaten en moest DOS met tien man verder.  Enkele minuten eerder was DOS nog goed weggekomen bij een vrije kopkans van Erik Post, maar de spits mikte te hoog. Met een 1-0 achterstand haalde DOS de rust.

De bezoekers leken echter aan een kansloze missie bezig te zijn toen KHC vlak na rust opnieuw toesloeg.  In de omschakeling deelde KHC een nieuwe tik uit via een goal van Tom Diender. Daarna zette DOS meer druk op KHC. De thuisploeg had hier steeds meer moeite mee en had de oplossing niet voorhanden. Veel kon DOS echter niet creëren. De gasten kwamen aanvankelijk niet verder dan een kopbal van Matthijs Winters. Een vrije bal bracht de spanning weer terug. Lenhard de Velde schoot raak in de 64ste minuut. Vlak daarvoor had Tom Diender een grote kans op 3-0 laten liggen.

Het in de tweede helft wel hard werkende  DOS ging op jacht naar meer. In de 82ste minuut was er even gevaar voor het KHC-doel, maar Matthijs Winters kreeg de bal net niet lekker mee. In blessuretijd tekende invaller Jeffrey de Nooijer voor de beslissing. De spits ging op avontuur in de zestien en werd onderuit gehaald. Hij benutte zelf de verkregen strafschop: 3-1.

Apathisch

DOS-verdediger Jeroen Drost baalde na afloop als een stekker en had zich vooral in de eerste 45 minuten geërgerd. ?Ik schaamde me dood. In de eerste helft waren we zo apathisch. Het was weer zo slap. Dat schiet niet op. Fysiek zijn we niet sterk, maar als je zo het kaas van je brood laat eten. Als je niet knokt en niet probeert te voetballen, degradeer je.  Het was redelijk troosteloos. Ik zag deze wedstrijd eigenlijk al als onze laatste kans, maar volgende week hebben we er nog een. Maar als je dit ziet, zie ik het somber tegemoet?, aldus een teleurgestelde Drost.

Burak Alp van KHC ging nog even in op de mindere tweede helft van KHC. ?DOS zette ons goed vast. Toen werd het voor ons moeilijk voetballen.  Voor rust wonnen we onze duels. In de tweede helft waren we te onrustig aan de bal.? Met de zege heeft KHC zich bijna veilig gespeeld. ?Maar we zijn er nog niet helemaal. Er kan nog van alles gebeuren. Als we nog twee wedstrijden winnen, zijn we veilig.?