Archieffoto van Iet Erdtsieck.
Archieffoto van Iet Erdtsieck. Christiaan Schutte

Iet Erdtsieck schrijft boek over integratie Turkse gemeenschap in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Rond 1970 kwamen de eerste gastarbeiders naar Kampen. Ze verbleven in, doorgaans armetierige, pensions. Jaren later volgden hun gezinnen, in het kader van de gezinshereniging. Kampen besteedde de zorg voor huisvesting uit aan woningbouwverenigingen Kampen en De Eenvoud, waarna ze in goedkope woningen in de binnenstad, Brunnepe en de Hanzewijk terechtkwamen. Hoe verging het deze nieuwe Kampenaren, die aanvankelijk verwachtten niet lang in de stad te blijven? dr. Iet Erdtsieck schreef hierover een boek dat op 3 september om 11.00 uur gepresenteerd wordt in de raadszaal van de gemeente Kampen.

De presentatie gaat vergezeld van toespraken door Bort Koelewijn en verschillende personen uit de Turkse gemeenschap, zoals Osman Bahadir en Musa Tozan van de Nebi Moskee. Ook wordt een toelichting gegeven door Türkan Karabek op Elele en de integratie van Turkse vrouwen. Vanwege corona kunnen hier slechts 40 mensen aanwezig zijn. Wie geen plaatsje heeft weten te bemachtigen kan Iet Erdtsieck op zaterdag 4 september spreken in de Readshop, tussen 15.00 en 16.00 uur. Zij zit hier om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Het nieuwste boek van de historica draagt voluit de titel: ‘De integratie van de Turkse gemeenschap in Kampen, 1970 - 2020. Het huisvestings- en sociaal beleid van de gemeente Kampen ten aanzien van migranten en de reactie van betrokkenen (hierop).’ Het boek gaat in op de eerste jaren van de migratie. Veel van de gezinnen dachten slechts tijdelijk in Nederland te zijn. De eerste generatie zag daarom ook weinig noodzaak om de taal te leren. Kinderen die op straat speelden, fungeerden als tolken. Ook de gemeente ging uit van een tijdelijk verblijf en leerde de kinderen daarom op school ook Turks.

Na verloop van tijd werd het voor beide partijen duidelijk dat de gasten zouden blijven. De gemeente nam maatregelen om de mannen en vrouwen te laten integreren door speciale taallessen aan te bieden. Veel vrouwen hadden last van heimwee. Zij kregen zogenaamde bezoekvrouwen toegewezen. Turkse sociaal werksters die in de eigen taal gesprekken met de vrouwen voerden. Om hun isolatie te doorbreken werd voor vrouwen de mogelijkheid gecreëerd om naailessen, fietslessen en zwemlessen te volgen. Betaald door de gemeente.

Iet Erdtsieck gaat in het boek in op de vraag hoe deze periode voor de betrokkenen was en of integratie dankzij het beleid op succesvolle wijze plaats kon vinden.

Erdtsieck promoveerde op het proefschrift ‘De emancipatie van de Joden in Overijssel en schreef scripties en artikelen over de Jodenvervolging in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook schreef zij meerdere historische boeken. Haar nieuwe boek is vanaf 4 september verkrijgbaar bij The Read Shop (boekhandel bos) in Kampen voor 22,95 euro.

Nick de Vries