Afbeelding
Aangeleverd

3 tips om soepel uit elkaar te gaan

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Met een scheiding komt er heel wat op je af. Je huwelijk is verleden tijd en er moet van alles geregeld worden. Als er dan ook nog kinderen in het spel zijn, maakt dit het nog een stukje ingewikkelder. Idealiter ga je uit elkaar als goede vrienden en maak je duidelijke afspraken die voor jullie allebei werken. In realiteit kan dit nog wel eens lastig zijn. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om een vechtscheiding te voorkomen.

1. Maak gebruik van een mediator

Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt, dien je een ouderschapsplan op te stellen. Hierin neem je de afspraken over de kinderen op, zoals een alimentatieregeling en een omgangsregeling. Daarnaast ben je ook verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Hierin worden financiële zaken en bijvoorbeeld de verdeling van de spullen vastgelegd. Het idee is dat je hier samen met je ex-partner duidelijke afspraken over maakt. Een mediator jou hierin ondersteunen om het proces in goede banen te laten leiden. Dé ScheidingsMediator heeft niet alleen kennis van wet- en regelgeving omtrent scheiding, maar stelt ook een open communicatie voorop, zodat jullie zo soepel mogelijk de scheiding kunnen voortzetten. In tegenstelling tot een advocaat of rechter, staat de mediator als het ware naast jullie beiden. Jullie hebben allebei de gelegenheid om wensen uit te spreken en een compromis te vinden. Op deze manier vinden jullie samen een middenweg waar jullie tevreden mee zijn.

2. Maak concrete afspraken

Tijdens een scheiding moeten er veel praktische zaken geregeld worden. Het is dan verleidelijk om dingen op te schuiven naar later. Misschien kunnen jullie nog prima overweg en denken jullie er zonder afspraken ook wel uit te komen. Om zo veel mogelijk duidelijkheid te scheppen, is het wel aan te raden om concrete afspraken te maken. Zo creëer je houvast, waardoor toekomstige discussies voorkomen worden. Je hebt namelijk altijd een contract op terug te vallen, waardoor je minder kans hebt op conflicten. Natuurlijk is het alleen maar goed wanneer jullie allebei flexibel zijn en naar de wensen van de ander luisteren. De ervaring leert echter dat het altijd verstandig is om belangrijke zaken vast te leggen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de hoogte van de alimentatie en hoe jullie onvoorziene kosten oppakken. Met kinderen is het ook belangrijk een gedetailleerde omgangsregeling op te stellen. Wat als er bijvoorbeeld een last minute oppas nodig is? Wordt de andere ouder eerst gebeld of mag er een oppas ingeschakeld worden? Of wat als een schoolreisje net in het weekend van de vader valt? Mag dit dan ingehaald worden?

3. Denk vanuit het belang voor de kinderen

Met alle emoties die spelen, is het belangrijk om jullie prioriteit niet uit het oog te verliezen: het welzijn van de kinderen. Wanneer jullie dit allebei voorop stellen, is er minder ruimte voor getouwtrek en geruzie, en meer ruimte voor compromissen en empathie. De scheidingsmediator zal het belang van de kinderen ook vooropstellen, zodat de scheiding voor iedereen zo soepel mogelijk zal verlopen.

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05