Tentoonstelling ?Weggetjes naar de vrijheid'

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Tot en met 23 mei is in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen de tentoonstelling ?Weggetjes naar de vrijheid' te zien. Bij de tentoonstelling is, speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs, een educatief programma ontwikkeld.

Onder leiding van de educatief medewerker van het Stadsarchief Kampen kunnen leerlingen deze les volgen. De les bestaat uit een inleidende filmcompilatie, opdrachten bij de tentoonstelling en een afsluitende verwerkingsopdracht. De les kost 50 euro, informeer bij het Stadsarchief voor de mogelijkheden.

De opdrachten die de leerlingen tijdens de speciale les krijgen, zijn opgenomen in een speciale uitgave. In deze uitgave staan ook verhalen en ooggetuigen verslagen die zijn opgetekend door leerlingen uit het basisonderwijs. Leerlingen konden, voorafgaand aan de tentoonstelling, hun verhalen indienen bij het Stadsarchief en maakten daarmee kans op de ?Jan Postprijs'.

Verhalenwedstrijd ?Jan Postprijs'
De ?Jan Postprijs' is, vooralsnog een eenmalige, prijs die leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs wil stimuleren op zoek te gaan naar verhalen uit de geschiedenis. Op deze manier zijn de leerlingen niet alleen maar leerlingen die geschiedenislessen krijgen of simpelweg onderdeel uitmaken van de geschiedenis, maar leveren zij ook een wezenlijke bijdrage aan de Kamper geschiedschrijving. Een unieke kans voor historici in spé!

Het beste verhaal ontving uit handen van Jan Slomp (de zoon van de bekende verzetsman Frits de Zwerver) de ?Jan Postprijs'. Sijmen van den Bos van School met de Bijbel ?Het Visnet' in Grafhorst kwam als winnaar uit de bus. Hij ontving de uitgave met zijn eigen verhaal erin, een boek over het Verzetsmuseum Junior en mag met de winnaars van de 2e en 3e prijs naar het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam. De prijs is mede mogelijk gemaakt door de Jan Posthal.

Te koop
De speciale uitgave met zowel de ooggetuigen verslagen opgetekend door de leerlingen als de opdrachten bij tentoonstelling is te koop bij het Stadsarchief Kampen en de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen voor 2,50 euro per stuk.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 3 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 15 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen gisteren
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57