Afbeelding

Twee jaar extra tbs voor moordenaar Maartje Pieck

112

KAMPEN/ZWOLLE De rechtbank in Zwolle heeft het Openbaar Ministerie niet gevolgd in haar eis om de tbs-behandeling van de 52-jarige J.H., de moordenaar van de Kampense Maartje Pieck, met maar een jaar te verlengen. De rechtbank verlengde de behandeling onder dwang met de maximale duur van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie had verlenging van een jaar geëist, zodat een vinger aan de pols gehouden kon worden. De rechtbank zag daar geen reden voor, omdat de verdachte nog niet aan het plafond van zijn behandeling zit.
In 2000 werd H. veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het wurgen en verkrachten van de 15-jarige, Maartje die folders rond bracht. In 2007 werd met de tbs-behandeling begonnen. H. meent dat verdere behandeling niet noodzakelijk is. "Er is niets in deze kliniek wat ik niet ook buiten kan doen.'" Binnen de Pompekliniek wordt daar anders over gedacht; nog steeds is sprake van een stoornis en ook wordt recidive als hoog omschreven.

H. mag sinds 2013 onder dubbele begeleiding op verlof. De aanvraag voor verlof onder begeleiding van een persoon is nu aangevraagd.