Afbeelding

Vogelbescherming eist weer stopzetting ganzenjacht

· leestijd 1 minuut 112

DEN HAAG ? De provincie Overijssel is voor de tweede keer in korte tijd naar de Raad van State geroepen in een rechtszaak over de ganzenjacht.

De Raad behandelde afgelopen week een spoedzaak die was aangespannen door Vogelbescherming Nederland. Reden daarvoor is dat de provincie zich niet heeft gehouden aan de opdracht van de Raad van State om snel te reageren op de bezwaren van Vogelbescherming tegen de ganzenjacht.
De provincie moest dat doen vóór 1 maart, omdat toen een eerder opgelegd jachtverbod afliep. Maar daar is niets van terechtgekomen en vanaf die datum is de jacht weer gestart. Volgens een woordvoerder van de provincie was die vertraging de schuld van Vogelbescherming, omdat die vlak voor het verstrijken van de termijn nog een hoorzitting bij de provincie wilde. Maar bij de Raad bleek dat die beschuldiging van de provincie volkomen onterecht was.
De Raad was overigens opmerkelijk aardig voor de provincie. De raadsvoorzitter kwam met geen enkel verwijt over de nalatigheid van de provincie, die toch een opdracht van de Raad niet was nagekomen. Volgens een provinciewoordvoerder zal nu zeker op 1 april een officieel standpunt over de bezwaren van Vogelbescherming zijn ingenomen. Maar een andere woordvoerder noemde die datum slechts een streven. Met andere woorden, het kan ook zijn dat de provincie die datum niet haalt.
Vogelbescherming wil dat de onlangs weer begonnen jacht onmiddellijk wordt stilgelegd. Naast het afschieten van ganzensoorten die zelf beschermd zijn, worden er ook andere beschermde vogels verstoord. De jacht vindt plaats in en rond de Europees beschermde natuurgebieden zoals het Vossemeer, Ketelmeer, Zwartemeer, de uiterwaarden van het Zwartewater en de Vecht, de Wieden en de Weerribben.
Vogelbescherming stelt dat voor de ganzenjacht in en rond die gebieden een vergunning vereist is van de Natuurbeschermingswet. De provincie stelt vooralsnog dat dit niet zo is. En dat zal hoogstwaarschijnlijk ook het standpunt zijn dat rond 1 april bekend wordt.
Voor Vogelbescherming gaat het allemaal niet snel genoeg. Volgens een woordvoerster zorgt de jacht voor een aanzienlijke ingreep in het leefgebied van de beschermde vogels. Daarom eiste Vogelbescherming niet alleen een onmiddellijk jachtverbod, maar ook een dwangsom. Daarmee wordt de provincie gedwongen om snel een beslissing te nemen. Weer uitstel betekent dan meteen een forse boete.
De Raad van State vond het eerder niet nodig om de ganzenjacht vanaf 1 maart stil te leggen. De Raad zal uiterlijk woensdag bepalen of er alsnog een jachtverbod komt.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41