Afbeelding

Vernieuwd sportcentrum Sonnenberch geopend

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Onder grote belangstelling is zaterdag het vernieuwde Sportcentrum Sonnenberch in IJsselmuiden heropend. Het sportcentrum heeft nu de beschikking over een zwembad en dojo, die ook wordt gebruikt als multifunctionele zaal. Burgemeester Bort Koelewijn en de bekende judoka Mark Huizinga namen de opening voor hun rekening. Met een fraaie techniek vloerde de burgervader Huizinga, die dat daarna uiteraard even recht zette.

Henk en Berry Prinsen van Sportcentrum Sonnenberch namen het zwembad op 1 januari 2015 over voor het symbolische bedrag van 1 euro.  Hiermee werd een omvangrijk hoofdstuk afgesloten. "In 2004 hadden we al het eerste gesprek met de toenmalige wethouder Breman. Toen was er nog geen draagvlak voor", aldus Henk Prinsen. In 2012 kwam er eindelijk wat schot in de zaak. Daarna kwamen de partijen steeds dichter tot elkaar. De opening van het vernieuwde sportcentrum vormde zaterdag de afsluiting van een langdurige periode.

Na de sleuteloverdracht op 30 december moest er veel gebeuren. Zo werden maatregelen genomen om de energiekosten omlaag te brengen. Het instructiebad moest plaats maken voor een dojo, waar onder andere de judoka's van Sportcentrum Sonnenberch terecht kunnen. ?We hadden twee doelstellingen?, aldus Berry Prinsen. ?Op 12 januari moest het zwembad openen. Dat was een behoorlijke klus. En medio maart moesten we het complete pand kunnen openen. Met veel hulp van familie en vrienden is dat gelukt. De afgelopen week was behoorlijk pittig. We zijn met man en macht aan de gang gegaan in de judozaal.?

Burgemeester Koelewijn sprak van een ?heel bijzonder moment' en roemde Henk en Berry Prinsen voor hun doorzettingsvermogen. ?Enkele  kenmerken van judo zijn uithoudingsvermogen en volharding. Dat is van toepassing op Henk en Berry Prinsen. De familieprins verdient een ippon. Ze brengen anderen in beweging door een zwembad, dat op sterven na dood was, nieuw leven in te blazen en te verbinden met andere vormen van sport. Dat vraagt om durf.?  Koelewijn moest daarna het gevecht aangaan met oud-judoka en de Olympisch judokampioen van 2000 Mark Huizinga. Na de openingshandeling gaf Huizinga een clinic. In het sportcentrum konden bezoekers meedoen aan verschillende clinics.

Gerard Meijeringh

Berry Prinsen was trots. ?We hebben in korte tijd zoveel bereikt. Tijdens de werkzaamheden is het zwembad maar een week dicht geweest en het sportcentrum helemaal niet. Dat is uniek. We wilden dat mensen konden blijven sporten?, aldus Berry Prinsen, die benadrukte dat de dojo een multifunctionele zaal is. ?We hebben al contact gezocht met scholen. Er zijn veel meer mogelijkheden. ? Prinsen was blij dat er zaterdag veel belangstelling was. ?Dat geeft aan dat het leeft en dat er belangstelling voor is. Dat moet ook wel, want het zwembad moet meer bezoekers trekken. Dat is nodig om het draaiende te houden. We kijken het van jaar tot jaar. We gaan eerst een jaar draaien en kijken dan hoe de veranderingen zijn uitgepakt. We bijvoorbeeld nog niet precies hoeveel geld we aan energiekosten kwijt zijn. Ons doel is om vijftig procent daarop te besparen. ?