Afbeelding

Partijen stellen vragen over slechte verspreiding kieslijst

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN ? De fracties van de PvdA, SP en GBK hebben het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de verspreiding van de kieslijst. Deze werd gepubliceerd in huis-aan-huisblad Kampen.nl, terwijl de kieswet voorschrijft dat de lijst iedere inwoner van de gemeente moet bereiken.

De fracties reageren hiermee op klachten uit de samenleving. Diverse stemgerechtigden hebben de kieslijst niet gezien. ?Het college heeft gemeend aan de wet- en regelgeving (Kieswet en Kiesbesluit) te voldoen door de lijsten te publiceren op de gemeentelijke website en het huis-aan-huisblad Kampen.nl. Deze laatste komt echter niet bij iedereen ook daadwerkelijk op de deurmat. In de eerste plaats omdat mensen met een Nee-Nee-sticker deze krant niet ontvangen en in de tweede plaats omdat tot op heden nog steeds niet ieder adres in onze gemeente wordt bereikt.?

Volgens de partijen is het ontvangen van een losse kieslijst voor veel mensen een extra stimulans om daadwerkelijk te gaan stemmen. ?Nu mensen thuis verminderd de mogelijkheid hebben gehad om een keuze voor te bereiden heeft een aanzienlijk aantal kiezers de gang naar het stembureau maar helemaal niet gemaakt. De kloof tussen burgers en bestuur wordt eerder groter dan kleiner door deze gebrekkige manier van communiceren. Het is geen geheim dat de Provincie en het Waterschap als bestuurslaag toch al niet bijzonder dicht bij de burger staan.?

De partijen willen van het college weten waarom de beslissing gemaakt is om de kieslijst op deze wijze te verspreiden. Als de keuze gemaakt is om de kosten te drukken, dan wil de partij weten hoeveel goedkoper deze methode was. Tot slot willen de partijen weten hoe de verspreiding in de toekomst aangepakt wordt.

Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 9 uur geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 12 uur geleden