Afbeelding

Bijdrage in sfeerverlichting moet schippers aan de kade houden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders wil de schippers van de bruine vloot 4.500 euro geven om hun schepen in de wintermaanden te voorzien van sfeerverlichting. De schippers hadden eigenlijk gevraagd om lagere liggelden, maar deze zijn volgens het college al laag genoeg. Als de schippers ook een bijdrage van het CAS vragen, dan kunnen zij door mee te doen, toch nog wat verdienen aan het plan.

De schippers van de Bruine Vloot hadden in 2014 een verzoek ingediend bij het college om de liggelden aan de IJsselkade in de wintermaanden te verlagen tot 100 euro per maand. Als hier geen gehoor aan gegeven werd, dan kon dat betekenen dat de schippers een andere haven zouden zoeken.

Volgens het college is deze eis echter niet realistisch. Kampen hanteert een liggeld van 189 euro per maand. In Elburg is het tarief 268 euro per maand en in Zwartewaterland zelfs 700 euro.

Het college wil de schippers toch tegemoetkomen en doet dit in de vorm van een bijdrage aan de kosten voor sfeerverlichting van de schepen. Dit heeft volgens het college ook voordelen voor de stad Kampen zelf, omdat het zorgt voor een, in de wintermaanden gewenste, sfeervolle kade.

Het college trekt 4.500 euro voor het plan uit en gaat uit van 15 schepen. Ieder schip kan dus 300 euro krijgen. De stichting Cas heeft ook beloofd een bijdrage te doen van 2.500 euro, in totaal is er dus voor ieder schip 466 euro beschikbaar.

De gemeente heeft berekend dat de kosten voor de verlichting ongeveer 350 euro zijn voor de aanschaf van 50 vierkante meter energiezuinige lampen en 37 euro voor de stroom gedurende zes maanden. De schippers kunnen aan het plan dus 79 euro overhouden.

Het uitlichten van 15 schepen lijkt potentieel behoorlijk wat lichtopbrengst te kunnen geven. Hiermee houdt het college al rekening. Als er overlast ontstaat voor omwonenden of als de verlichting niet bijdraagt aan een verfraaiing van het stadsfront, kan besloten worden om toch minder schepen uit te lichten. Als dat het geval is, wil het college alsnog alle schippers samen belonen voor hun inzet. Ook dan krijgt iedereen de maximale vergoeding.

Het controleren en nakomen van de afspraken wordt gecontroleerd door de havenmeester.

Stichting Cas
De hierboven genoemde stichting Cas is ontstaan na de verkoop van het Centraal Antenne Systeem in Kampen. De gelden hiervan zijn teruggegeven aan de hierin samenwerkende partners die het vervolgens belegden. Deze belegging levert nog steeds geld op en hiermee worden projecten voor de gemeenschap gerealiseerd. Zo hebben zij bijgedragen aan de Fontein met daarop de naam van burgemeester oosterhof in het stadspark, aan de klokken in de Bovenkerk, aan het Fietspont Kampereiland, aan het Rozenlaantje in het park en aan de Gouden harp op de muziektent op de Nieuwe Markt.