Afbeelding

Kampen heft toch geen leges bij gastouders

· leestijd 1 minuut Algemeen

Gastouderbureau MijnGastouderopvang diende een WOB-verzoek in bij de gemeente Kampen tegen de legeskosten voor gastouders. Die waren volgens de legesverordening van de gemeente Kampen ? 495,70 en naar het idee van MijnGastouderopvang veel te hoog.

De eigenaar van MijnGastouderopvang, de heer Sandburg, heeft gezien dat veel gastouders door deze hoge kosten niet eens meer starten. Tot blije verbazing van MijnGastouderopvang ontving zij een e-mail van de gemeente Kampen dat er geen leges worden geheven.

Keuzevrijheid
Gastouderbureau MijnGastouderopvang diende een WOB-verzoek in bij de gemeente. De Wet openbaarheid van bestuur zorgt ervoor dat burgers altijd inzage hebben in overheidshandelen. Op basis daarvan berekende het bureau of 496 euro een redelijk bedrag is. Dat is het niet, luidt de conclusie van MijnGastouderopvang. Dat is niet alleen vervelend voor gastouders, maar ook voor vraagouders. De afwezigheid van gastouders tast ook de keuzevrijheid van ouders in de gemeente aan, vindt het bureau.

Landelijke verlaging van leges in 2015?
Landelijk ontvangt MijnGastouderopvang veel steun vanuit de politiek en steunen haar in de kritiek. Zij vinden de hoge leges die plaatselijk kunnen oplopen tot ? 821,95 maatschappelijk ongewenst en formuleerden bij diverse gemeenten voorstellen om de leges in ieder geval voor 2015 fors te verlagen.

Andere gemeenten
MijnGastouderopvang is blij met de ontwikkelingen in Kampen: 'Kleinschalige professionele kinderopvang is heel belangrijk. Wij zijn blij dat de gemeente Kampen dit ook inziet door de leges voor startende gastouders niet te heffen. Het bureau hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van de gemeente Kampen gaan volgen.