Peter Hoekstra met voor de plant het busje met toverkusjes
Peter Hoekstra met voor de plant het busje met toverkusjes (foto: Maarten van Gemert)

Pensionerend fysiotherapeut Peter Hoekstra doet boekje open over zijn belevenissen in de praktijk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
IJSSELMUIDEN – De fysiotherapeut van Sportcentrum Sonnenberch is met pensioen gegaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Peter Hoekstra een aantal ”belevenissen” verzameld uit zijn praktijk. In een handzaam boekje heeft hij 41 korte verhalen opgetekend – voor elk dienstjaar één. ’Met een glimlach op tafel’ is vlot geschreven met afwisselend humor en diepgang. Niet voor niets blijkt Hoekstra ook dominee te zijn.

Deze afgelopen 41 jaar heeft Hoekstra veel mensen onder handen genomen. De fysiotherapeut begon in het Kamper Stadsziekenhuis en startte later een praktijk op aan de Venestraat. Jarenlang legde hij met steekwoorden herinneringen vast. Drie jaar geleden rees het idee om er iets mee te gaan doen. Dat heeft geresulteerd in het boekje dat hij meegeven heeft aan collega’s en patiënten.

Glimlach
Strikt genomen is Hoekstra zijn fysioloopbaan begonnen bij verpleegtehuizen in Hattem en Heerde maar dat was slechts voor korte tijd. Ruim dertien jaar heeft hij gewerkt in het Stadsziekenhuis van Kampen. Toen dat in 1994 sloot, maakte hij een nieuwe start door met drie collega’s een particuliere fysiotherapiepraktijk in de Venestraat te starten. Die gaat door met een nieuwe fysiotherapeut zoals ook Sonnenberch een opvolger voor Hoekstra heeft gevonden.
De pensionado, sinds vorige week vrijdag, is een echte verhalenverteller die het boekje in eigen beheer heeft uitgegeven. Hij vertelt ”de afgelopen 41 jaar met erg veel plezier met mensen gewerkt te hebben”. Daarbij tekende hij ”veel mooie, grappige, serieuze en intense belevenissen” op. Als de lezer herkenning of humor ziet, vraagt Hoekstra hem of haar te glimlachen, zoals hij dat ook heeft gedaan.

Gesprekken
Acht jaar geleden ontwikkelde de ondernemende Hoekstra de fysiopraktijk binnen Sonnenberch. Daar was hij drie dagen per week te vinden en twee dagen aan de Kamper Venestraat tot de coronatijd aanbrak en hij zich beperkte tot zijn behandelkamer op het sportcentrum in IJsselmuiden. Aan de behandeltafel zijn heel wat gesprekken gevoerd die voor de patiënt soms onverwacht de diepte in konden gaan.
Veertien jaar geleden begon hij namelijk een studie aan het seminarie van baptisten. Een jaar of vijf is hij daarna verbonden geweest aan één van de vier baptistengemeenten in Hoogeveen maar besloot toen toch alleen door te gaan als gastspreker. In Kampen heeft de fysiotherapeut annex dominee al vaker (s)preekbeurten gehouden bij de VEG en in de Lutherse kerk. Bij IJVV heeft hij ook nog medisch vrijwilligerswerk gedaan.

Toverkusjes
„Iedereen herkent een bestaan dat je niet op eigen kracht doorkunt,” vertelt Hoekstra. Hij wil mensen ondersteunen en geeft daaraan dus zowel psychisch als fysisch handen en voeten. De administratie, ”die energie vreet”, zal hij het minst missen. Een week voor zijn pensionering, welke datum bekend was, moest hij nog een verplichte cursus volgen voor het ziekenfonds.
Talloze onderwerpen passeren de revue in ’Met een glimlach op tafel’. In principe zijn de verhalen alleen eventueel te herkennen voor de betreffende patiënten zelf. Aan zijn opvolger geeft Hoekstra een bijzonder busje mee.
Eén verhaal vertelt hoe een moeder consequent begeleid werd door haar jonge dochter, die haar moeder toverkusjes gaf bij pijn en dat hielp, zei moeder. Daarop vroeg Hoekstra of hij ook voor andere patiënten met pijn de toverkusjes in een potje mocht doen. Dat busje werd elke week bij het bezoek aangevuld en zorgvuldig dicht gedaan. De opvolgster van Hoekstra, Hannah van Driel, mag de toverkusjes nu uitdelen en zorgen voor een ’glimlach op tafel’.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 12 uur geleden