Afbeelding
Stock

Gemeente gaat met campagne strijdt aan met drugslabs in de buitengebieden

· leestijd 2 minuten 112

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Ook in onze regio zijn criminelen er op uit om drugslabs te beginnen in leegstaande schuren en loodsen. Exacte cijfers heeft het college van burgemeester en wethouders niet, maar burgemeester Koelewijn is zelf, buiten werktijd, al meerdere verdachte gevallen tegen het lijf gelopen. “Dan reed iemand een paar keer langs een leegstaande loods en vroeg hij aan mij of ik wist van wie de eigenaar was. M’n gevoel zei dat daar iets niet klopte.” Om de ongewenste komst van drugslabs tegen te gaan is de gemeente de campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt’ gestart.

De campagne is een samenwerking van 11 gemeentes die zich richt op bewustwording en weerbaarheid van inwoners, en met name die uit het buitengebied. Criminelen zoeken voor hun drugslabs vaak naar afgelegen locaties buiten de stad.

Aandacht van politie

Politiechef Johan Ekkel laat op vragen van De Brug weten dat er in onze regio nog geen drugslabs aangetroffen zijn. Wel de nodige hennepkwekerijen. “Het feit dat ze nog niet aangetroffen zijn, wil niet zeggen dat ze niet in deze gemeente zijn. Er zijn hier de nodige plekken waar je ongestoord zou kunnen rommelen. Dat heeft onze aandacht. Het is een fenomeen dat zich vanuit het zuiden van Nederland verspreid naar het oosten en noorden. In de gemeente Steenwijkerland en omgeving zijn ze al wel aangetroffen.

Geraffineerde werkwijze

Daarbij gaan ze volgens Koelwijn geraffineerd te werk. Ze zoeken het gebied af naar leegstaande loodsen en stallen. Vervolgens benaderen ze de eigenaar en doen hem een goed bod. Soms beginnen ze met op het oog legale activiteiten, maar na verloop van tijd verandert dit. Voordat een eigenaar het door heeft kan een hele schuur verbouwd zijn en in enkele gevallen is voor de eigenaar niet eens te zien dat er iets illegaals plaatsvindt. Als het eenmaal zover is, zit de eigenaar in een lastige situatie.

Geweld en intimidatie

“Wees dus alert”, aldus Koelewijn. “Je bent als eigenaar zelf verantwoordelijk en je bent ook medeplichtig. Het kan heel ingewikkeld zijn om van zo’n crimineel af te komen. De mores van dit soort lieden is vaak een tikkeltje anders. Je kunt niet zomaar het contract verbreken. Verhuurders krijgen te maken met geweld en intimidatie.”

De campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt’ richt zich op bewustwording. “Weet aan wie je verhuurt”, aldus Koelewijn. “Ga geregeld kijken, als je een nieuwe huurder hebt. Zorg dat je altijd zelf een sleutel houdt van het pand en controleer goed wie je voor je hebt.” Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat volgens Koelewijn vaak ook. 

Misstanden blijven door bedreigingen en intimidaties vaak lang onzichtbaar. Daarom roept de campagne op om anoniem melding te doen van verdachte situaties dit kan via 0800-0700 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. De gemeente gaat de komende tijd ook zelf het buitengebied verkennen en in kaart brengen. Zo wil zij potentiële kwetsbare plekken in beeld te krijgen.

De gemeente wil verder in kaart krijgen hoe de situatie leeft in het buitengebied. Deze week verstuurt zij daarom een brief met een enquête. “De resultaten van deze enquête zijn belangrijk voor het team dat zich bezig houdt met het project. Ze zijn bepalend voor het vervolg.”

Het project Veilig Buitengebied wordt behalve in Kampen ook uitgerold in de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland, Staphorst en Zwolle en loopt door tot in 2022.

Nick de Vries

Nick de Vries